Kotlety jajeczne
Kotleciki jajeczne z dodatkiem sera i warzyw, to pyszny pomysł na obiad nie tylko dla wegetarian. Bardzo lubiane przez dzieci, gdyż wychodzą delikatne, mięciutkie w środku oraz rumiane i lekko chrupiące z zewnątrz. Polecam!
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
2 surowe jajka
ok 10dkg żółtego sera
1 cebula
2 łyżki posiekanego szczypiorku
pół czerwonej papryki
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz
1 szklanka bułki tartej do obtoczenia kotlecików
masło klarowane do smażenia
*** Ugotowane jajka studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle klarowanym ***
*** Paprykę kroimy w drobną kosteczkę i razem z posiekanym szczypiorkiem i podsmażoną cebulą dodajemy do jajek ***
*** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i dokładamy do miski z pozostałymi składnikami ***
*** Wbijamy jajka i dodajemy łyżkę bułki tartej ***
*** Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***
*** Formujemy 6 kotlecików i obtaczamy je w bułce tartej mocno dociskając masę ***
*** Kotlety w panierce układamy na talerzu i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę – wówczas trochę stwardnieją i lepiej będą się smażyć ***
*** Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki masła klarowanego i na gorące masło wykładamy kotleciki ***
*** Zmniejszamy moc palnika na średnią i smażymy kotlety po około 3 minuty z każdej strony ***
*** Po zdjęciu z patelni kładziemy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
SZYBKIE, TREŚCIWE I NIEDROGIE OBIADY! Przepisy tutaj (KLIK)
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ