Kotlety jajeczne


Kotlety jajeczne

Kotleciki jajeczne z dodatkiem sera i warzyw, to pyszny pomysł na obiad nie tylko dla wegetarian. Bardzo lubiane przez dzieci, gdyż wychodzą delikatne, mięciutkie w środku oraz rumiane i lekko chrupiące z zewnątrz. Polecam!

 

 

Składniki:

6 jajek ugotowanych na twardo

2 surowe jajka

ok 10dkg żółtego sera

1 cebula

2 łyżki posiekanego szczypiorku

pół czerwonej papryki

1 łyżka bułki tartej

sól, pieprz

1 szklanka bułki tartej do obtoczenia kotlecików

masło klarowane do smażenia

 

 

 

*** Ugotowane jajka studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle klarowanym ***

*** Paprykę kroimy w drobną kosteczkę i razem z posiekanym szczypiorkiem i podsmażoną cebulą dodajemy do jajek ***

*** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i dokładamy do miski z pozostałymi składnikami ***

*** Wbijamy jajka i dodajemy łyżkę bułki tartej ***

*** Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***

*** Formujemy 6 kotlecików i obtaczamy je w bułce tartej mocno dociskając masę ***

*** Kotlety w panierce układamy na talerzu i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę – wówczas trochę stwardnieją i lepiej będą się smażyć ***

*** Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki masła klarowanego i na gorące masło wykładamy kotleciki ***

*** Zmniejszamy moc palnika na średnią i smażymy kotlety po około 3 minuty z każdej strony ***

*** Po zdjęciu z patelni kładziemy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE