Paluszki rybne w aromatycznym cieście jogurtowym
Fantastyczne danie nie tylko dla dzieci. Miękkie i soczyste kawałki dorsza w złocistej i chrupiącej panierce. Takiej rybce ciężko się oprzeć!
Składniki:
ok 300g filetów białej rybnych (u mnie dorsz)
sól, pieprz
olej do smażenia – ok 1 szklanka
- Ciasto:
150g gęstego jogurtu naturalnego
1 jajko
3/4 szklanki mąki pszennej
przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, curry
*** Rybę kroimy w około 3-4 cm prostokąty i nacieramy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***
*** W miseczce mieszamy jogurt z jajkiem i delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz mielonymi paprykami i curry. Dosypujemy mąkę i całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej, filety moczymy w cieście i smażymy na oleju po około 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane ***
*** Usmażone paluszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ