Łosoś w sosie curry ze szpinakiem i pomidorkami


Łosoś w sosie curry ze szpinakiem i pomidorkami

Pyszne, szybkie i niesamowicie efektowne danie z jednej patelni. Miękka i soczysta rybka duszona w aromatycznym, delikatnym i niezwykle kremowym sosie, który zachwyci Was swoim głębokim smakiem. Ta potrawa jest tak uniwersalna, że możemy ją przygotować zarówno na co dzień jak i od święta.

 

 

Składniki:

ok 600g łososia

100g świeżego szpinaku

garść pomidorków koktajlowych

200ml śmietanki 30/36%

sól, pieprz, curry

pół szklanki mąki pszennej

olej do smażenia

 

 

 

*** Z łososia odcinamy skórę i kroimy go na porcję. Przyprawiamy delikatnie z dwóch stron solą, pieprzem i przyprawą curry. Zostawiamy na około 1 godzinę do zamarynowania ***

*** Następnie kawałki łososia obtaczamy kolejno w mące ***

*** Rybę smażymy na rozgrzanym oleju po około 2 minuty z każdej strony ***

*** Na patelnię dodajemy szpinak i całość zalewamy śmietanką ***

*** Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i smażymy na większym ogniu przez około 2 minuty delikatnie mieszając ***

*** Doprawiamy delikatnie do smaku solą, pieprzem i curry ***

*** Podajemy z ryżem, makaronem, ziemniakami lub świeżym pieczywem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE