Mini gniazdka bezowe w dwóch smakach


Mini gniazdka bezowe w dwóch smakach

Pyszne i chrupiące deserki bezowe. Są bardzo efektowne i robią furorę na każdy przyjęciu. W prosty i szybki sposób możemy wykonać gniazdka w dwóch smakach, moja propozycja to krem śmietankowy z owocami i krem snickers. Niebo w ustach!

 

 

Składniki:

* na 12 gniazdek bezowych

  • Beza:

6 białek

szczypta soli

300g drobnego cukru (ok 1,5 szklanki)

1 łyżka soku z cytryny lub octu

  • Krem:

250 gram serka mascarpone

250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

1 pełna łyżka kajmaku (masy krówkowej z puszki)

opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru

  • Dodatkowo:

1 szklanka owoców typu maliny, jagody, borówki, truskawki itp

opcjonalnie listki mięty do ozdoby

pół szklanki orzechów włoskich lub ziemnych

1 batonik snickers

 

 

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Należy uważać aby nie „przebić białek”, ubijamy nie za długo, tylko do momentu, aż piana będzie sztywna ***

*** Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo łyżka po łyżce cukier. Nie należy zmniejszać ilości cukru bo beza nie wyjdzie. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Masa bezowa musi być dobrze ubita. Na końcu dodajemy sok z cytryny lub ocet i miksujemy całość jeszcze przez minutę ***

*** Na papierze do pieczenia odrysowujemy pisakiem koła o średnicy 8 centymetrów. Papier odwracamy aby beza nie dotykała pisaka. Gniazdka możemy wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżką, tak aby w środku było wgłębienie. Beziki muszą być mniejsze niż narysowane kółka, gdyż podczas pieczenia urosną ***

*** Piekarnik nagrzewamy do 150’C, wkładamy blachę z bezami (jeśli robimy podwójną porcje gniazdek możemy upiec je jednocześnie – wkładamy dwie blachy na raz, na wyższy i niższy poziom), zmniejszamy temperaturę do 110’C i pieczemy z termoobiegiem przez 2 godziny. Po tym czasie studzimy gniazdka w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc ***

*** Przygotowujemy krem. W misie miksera umieszczamy serek mascarpone oraz śmietankę i miksujemy razem do momentu uzyskania gęstego kremu. Gotowy krem dzielimy na pół.  Jedną część kremu odkładamy do osobnej miseczki. Drugą część kremu opcjonalnie możemy trochę dosłodzić do smaku, ale ja tego nie robię gdyż bezy są już bardzo słodkie ***

*** Pierwszy krem wykładamy na 6 gniazdek bezowych, możemy to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki – wówczas uzyskamy ładny wzorek z kremu, lub możemy bezy wypełnić zwyczajnie za pomocą łyżki ***

*** Beziki przyozdabiamy owocami i listkami mięty ***

*** Do drugiej części kremu dokładamy kajmak, mieszamy. Gotowym kremem wypełniamy pozostałe gniazdka, tak jak poprzednie ***

*** Beziki obsypujemy siekanymi orzechami i dekorujemy pokrojonym na plasterki batonikiem ***

*** Podajemy w tym samym dniu w którym wypełniliśmy bezy kremem. Przed podaniem przechowujemy w lodówce  ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

KOMENTARZE