Dorsz w sosie serowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


Dorsz w sosie serowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Mięsista, rumiana i delikatna rybka zanurzona w kremowym sosie z pysznymi dodatkami. Aromatyczne i bardzo szybkie w przygotowaniu danie obiadowe, które możemy podać z ryżem, makaronem lub ziemniaczkami. Palce lizać!

 

 

Składniki:

350g polędwicy z dorsza

sól, pieprz cytrynowy, kurkuma, gałka muszkatołowa

pół szklanki mąki do obtoczenia ryby

olej do smażenia

garść orzechów włoskich

200g szpinaku

100g żółtego sera np gouda

50g sera pleśniowego np gorgonzola

150g słodkiej śmietanki 30 lub 36%

kilka suszonych pomidorków z zalewy olejowej

2 ząbki czosnku

 

 

 

*** Rybę kroimy na średniej wielkości kawałki i oprószamy solą i pieprzem cytrynowym ***

*** Następnie kawałki dorsza obtaczamy kolejno w mące ***

*** Orzechy włoskie grubo siekamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim rybę na rumiany kolor z każdej strony ***

*** Zdejmujemy rybę, odlewamy większość tłuszczu z patelni i prażymy przez chwilkę orzechy ***

*** Dodajemy szpinak i przeciśnięty czosnek, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy ***

*** Całość zalewamy śmietanką, dodajemy starte lub drobno pokrojone sery i zagotowujemy ***

*** Dokładamy pokrojone w plasterki suszone pomidory ***

*** Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą i gałką muszkatołową, mieszamy ***

*** Dokładamy usmażone wcześniej kawałki ryby, mieszamy delikatnie ***

*** Całość gotujemy na niedużym ogniu jeszcze przez około 5-6 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE