Dorsz w sosie serowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Mięsista, rumiana i delikatna rybka zanurzona w kremowym sosie z pysznymi dodatkami. Aromatyczne i bardzo szybkie w przygotowaniu danie obiadowe, które możemy podać z ryżem, makaronem lub ziemniaczkami. Palce lizać!
Składniki:
350g polędwicy z dorsza
sól, pieprz cytrynowy, kurkuma, gałka muszkatołowa
pół szklanki mąki do obtoczenia ryby
olej do smażenia
garść orzechów włoskich
200g szpinaku
100g żółtego sera np gouda
50g sera pleśniowego np gorgonzola
150g słodkiej śmietanki 30 lub 36%
kilka suszonych pomidorków z zalewy olejowej
2 ząbki czosnku
*** Rybę kroimy na średniej wielkości kawałki i oprószamy solą i pieprzem cytrynowym ***
*** Następnie kawałki dorsza obtaczamy kolejno w mące ***
*** Orzechy włoskie grubo siekamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim rybę na rumiany kolor z każdej strony ***
*** Zdejmujemy rybę, odlewamy większość tłuszczu z patelni i prażymy przez chwilkę orzechy ***
*** Dodajemy szpinak i przeciśnięty czosnek, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy ***
*** Całość zalewamy śmietanką, dodajemy starte lub drobno pokrojone sery i zagotowujemy ***
*** Dokładamy pokrojone w plasterki suszone pomidory ***
*** Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą i gałką muszkatołową, mieszamy ***
*** Dokładamy usmażone wcześniej kawałki ryby, mieszamy delikatnie ***
*** Całość gotujemy na niedużym ogniu jeszcze przez około 5-6 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ