Sos tatarski – pyszny dodatek do mięs, wędlin, serów i jajek!
Ten sosik pysznie urozmaici smak kanapek, jajek na twardo, deski serów, wędlin, a także mięs i ryb na zimno. Warto przygotować go zarówno na święta jak i przyjęcia.
Składniki:
4-5 łyżek majonezu
1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka chrzanu
1 słoiczek marynowanych grzybków (najlepiej podgrzybki)
2-3 ogórki kiszone (w zależności od wielkości)
pół pęczka szczypiorku
sól, pieprz, cukier
*** W miseczce mieszamy majonez z jogurtem i chrzanem ***
*** Grzybki dokładnie odcedzamy z zalewy ***
*** Odsączone grzyby drobno siekamy lub mielimy w malakserze ***
*** Ogórki także drobno siekamy lub mielimy ***
*** Pokrojone grzybki oraz ogórki dodajemy do sosu majonezowego, mieszamy ***
*** Dodajemy drobno posiekany szczypiorek ***
*** Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością cukru (około pół łyżeczki) ***
*** Przed podaniem sos przechowujemy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Czy mogą być pieczarki
tak, ale marynowane