Sos do jajek i wędlin
Wyśmienity wiosenny sosik do jajek, mięs i wędlin, który idealnie wpasuje się w wielkanocne śniadanie. Jest lekki, aromatyczny i wyrazisty w smaku, a przy tym bardzo łatwy i wręcz ekspresowy w wykonaniu. Polecam!
Składniki:
4 łyżki majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka chrzanu
4-5 rzodkiewek
1 nieduży ogórek gruntowy (lub pół dużego ogórka)
1/2 pęczka szczypiorku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier
*** W miseczce mieszamy majonez z jogurtem i chrzanem. Ogórka obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Rzodkiewki oraz ogórka ścieramy na tarce. Czosnek przeciskamy, a szczypiorek drobno siekamy ***
*** Warzywa dodajemy do sosu majonezowego, mieszamy ***
*** Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością cukru (około pół łyżeczki) ***
*** Przed podaniem przechowujemy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ
-
Top 10 najlepszych ciast na Wielkanoc Przepisy tutaj (KLIK)