Sos do jajek i wędlin


Sos do jajek i wędlin

Wyśmienity wiosenny sosik do jajek, mięs i wędlin, który idealnie wpasuje się w wielkanocne śniadanie. Jest lekki, aromatyczny i wyrazisty w smaku, a przy tym bardzo łatwy i wręcz ekspresowy w wykonaniu. Polecam!

 

 

Składniki:

4 łyżki majonezu

1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżeczka chrzanu

4-5 rzodkiewek

1 nieduży ogórek gruntowy (lub pół dużego ogórka)

1/2 pęczka szczypiorku

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, cukier

 

 

*** W miseczce mieszamy majonez z jogurtem i chrzanem. Ogórka obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Rzodkiewki oraz ogórka ścieramy na tarce. Czosnek przeciskamy, a szczypiorek drobno siekamy ***

*** Warzywa dodajemy do sosu majonezowego, mieszamy ***

*** Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością cukru (około pół łyżeczki) ***

*** Przed podaniem przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE