Wielkanocne roladki z mielonej wołowiny
Pomysł na ekstra świąteczny obiad dla całej rodziny. Rozpływające się w ustach zraziki, nadziewane pysznym farszem i duszone w aromatycznym ciemnym sosie. Daj się zaskoczyć tym wyjątkowym smakiem!
Składniki:
ok 800g mielonej wołowiny (zamiennie można użyć wieprzowiny)
1 jajko
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, cukier
liść laurowy, ziele angielskie
7-8 łyżeczek ostrej musztardy
pół szklanki mąki do obtoczenia roladek
1 szklanka czerwonego wina
1 szklanka bulionu lub wody
olej do smażenia
- Farsz:
1 biała kiełbasa
1 cebula
1-2 ogórki kiszone
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
*** Przygotowujemy farsz do roladek.Białą kiełbasę kroimy w kostkę ***
*** Ogórki oraz cebulę drobno kroimy ***
*** Dodajemy natkę pietruszki i wszystko razem mieszamy. Gotowy farsz odkładamy ***
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko i przyprawy – do smaku ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***
*** Przyprawione mięso dzielimy na około 7-8 porcji. Każdą część kolejno rozpłaszczamy dłonią na płaski placek ***
*** Mięso smarujemy łyżeczką musztardy ***
*** Na mięsie rozkładamy po około 2 łyżki farszu ***
*** Mięso z farszem rolujemy tworząc roladkę i formujemy w dłoniach nadając jej ładny kształt ***
*** Roladki mięsne obtaczamy w mące i ponownie formujemy w dłoniach, lekko dociskając, aby nie otwierały się podczas smażenia ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki ***
*** Smażymy z każdej strony na rumiany kolor ***
*** Całość zalewamy winem i odparowujemy – smażymy na dużym ogniu, aż część płynu wyparuje ***
*** Następnie mięso zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liść laurowy oraz dwie kulki ziela angielskiego. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 25 minut, co jakiś czas obracając roladki ***
*** Po tym czasie powstały sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz niewielką ilością cukru – około pół łyżeczki i zaciągamy mąką. Około 1 łyżkę mąkę mieszamy z 1/3 szklanki zimnej wody i wlewamy do gotującej się potrawy, gotujemy ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Przepisy na Wielkanoc KLIKNIJ TUTAJ
-
Wielkanocne ciasta Przepisy tutaj (KLIK)