Wielkanocne roladki z mielonej wołowiny


Wielkanocne roladki z mielonej wołowiny

Pomysł na ekstra świąteczny obiad dla całej rodziny. Rozpływające się w ustach zraziki, nadziewane pysznym farszem i duszone w aromatycznym ciemnym sosie. Daj się zaskoczyć tym wyjątkowym smakiem!

 

 

Składniki:

ok 800g mielonej wołowiny (zamiennie można użyć wieprzowiny)

1 jajko

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, cukier

liść laurowy, ziele angielskie

7-8 łyżeczek ostrej musztardy

pół szklanki mąki do obtoczenia roladek

1 szklanka czerwonego wina

1 szklanka bulionu lub wody

olej do smażenia

  • Farsz:

1 biała kiełbasa

1 cebula

1-2 ogórki kiszone

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

 

*** Przygotowujemy farsz do roladek.Białą kiełbasę kroimy w kostkę ***

*** Ogórki oraz cebulę drobno kroimy ***

*** Dodajemy natkę pietruszki i wszystko razem mieszamy. Gotowy farsz odkładamy ***

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko i przyprawy – do smaku ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***

*** Przyprawione mięso dzielimy na około 7-8 porcji. Każdą część kolejno rozpłaszczamy dłonią na płaski placek ***

*** Mięso smarujemy łyżeczką musztardy ***

*** Na mięsie rozkładamy po około 2 łyżki farszu ***

*** Mięso z farszem rolujemy tworząc roladkę i formujemy w dłoniach nadając jej ładny kształt ***

*** Roladki mięsne obtaczamy w mące i ponownie formujemy w dłoniach, lekko dociskając, aby nie otwierały się podczas smażenia ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki ***

*** Smażymy z każdej strony na rumiany kolor ***

*** Całość zalewamy winem i odparowujemy – smażymy na dużym ogniu, aż część płynu wyparuje ***

*** Następnie mięso zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liść laurowy oraz dwie kulki ziela angielskiego. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 25 minut, co jakiś czas obracając roladki ***

*** Po tym czasie powstały sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz niewielką ilością cukru – około pół łyżeczki i zaciągamy mąką. Około 1 łyżkę mąkę mieszamy z 1/3 szklanki zimnej wody i wlewamy do gotującej się potrawy, gotujemy ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

 

KOMENTARZE