Babeczki jogurtowe do koszyczka


Babeczki jogurtowe do koszyczka

Bardzo proste i bardzo smaczne! Te babeczki nie należą do tych leciutkich i puszystych, są mięsiste, wilgotne i przepyszne, a przy tym łatwe i wprost ekspresowe w wykonaniu. Polecam!

Moje babeczki upiekłam w foremce sylikonowej, ale można je także wykonać w zwykłej formie do muffinek lub w papilotkach.

 

 

Składniki:

Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem.

  • CIASTO:

1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru

2 jajka

100ml oleju

  • DODATKOWO:

cukier puder do posypania

 

 

 

*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***

*** Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia ***

*** Całość delikatnie mieszamy (łyżką lub szpatułką), tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą  masę (nie dłużej!) ***

*** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki (wyszło mi 12 sztuk) ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 20-25 minut – do suchego patyczka. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika bo może zrobić się zakalec! ***

*** Po wystudzeniu babeczki posypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

KOMENTARZE