Babeczki jogurtowe do koszyczka
Bardzo proste i bardzo smaczne! Te babeczki nie należą do tych leciutkich i puszystych, są mięsiste, wilgotne i przepyszne, a przy tym łatwe i wprost ekspresowe w wykonaniu. Polecam!
Moje babeczki upiekłam w foremce sylikonowej, ale można je także wykonać w zwykłej formie do muffinek lub w papilotkach.
Składniki:
Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem.
- CIASTO:
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 jajka
100ml oleju
- DODATKOWO:
cukier puder do posypania
*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***
*** Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia ***
*** Całość delikatnie mieszamy (łyżką lub szpatułką), tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą masę (nie dłużej!) ***
*** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki (wyszło mi 12 sztuk) ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 20-25 minut – do suchego patyczka. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika bo może zrobić się zakalec! ***
*** Po wystudzeniu babeczki posypujemy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Wielkanocne ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ