Najlepsze roladki drobiowe!
Łatwe w przygotowaniu oraz niezwykle smaczne zawijaski z kurczaka wypełnione pysznym nadzieniem i zanurzone w aksamitnym sosie. Moje najulubieńsze. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Roladki możemy podać z ziemniakami, pyzami lub kaszą, w towarzystwie ulubionej surówki – u mnie surówka z kapusty włoskiej Przepis tutaj (KLIK)
Składniki:
3 pojedyncze filety z kurczaka
10 dkg boczku wędzonego
1 cebula
pół małej cukinii (lub kawałek większej
garść świeżego szpinaku
1-2 ząbki czosnku
3-4 płaty suszonych pomidorów z zalewy olejowej
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
350ml bulionu lub wody
Przyprawy: sól, pieprz, cukier, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
pół szklanki mąki pszennej do obtoczenia roladek
olej do smażenia
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
*** Przygotowujemy farsz. Boczek kroimy w paseczki i wytapiamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, mieszamy ***
*** Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinie, smażymy chwilę, aż zmięknie ***
*** Na koniec dokładamy świeży szpinak oraz przeciśnięty czosnek i smażymy całość, aż szpinak zwiędnie ***
*** Gotowy farsz odkładamy do wystudzenia ***
*** Filety przecinamy wzdłuż na połówki i cienko rozbijamy. Najlepiej robić to przez folię spożywczą ***
*** Filety oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem ***
*** Na każdym płacie mięsa układamy po około dwie łyżki farszu ***
*** Dodajemy kilka paseczków pokrojonych suszonych pomidorów ***
*** Mięso z farszem dość ciasno zwijamy tworząc zgrabne roladki. Potem obtaczamy je w mące, a następnie formujemy w dłoniach lekko ściskając i nadając im odpowiedni kształt ***
*** Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy mięso z każdej strony na mocno rumiany kolor – smażymy najpierw na „łączeniach”, w ten sposób roladki nam się nie rozpadną ***
*** Następnie całość zalewamy bulionem (lub wodą), dodajemy sos sojowy oraz liść laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy ***
*** Mięso dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie wyjmujemy na chwilę roladki, a do powstałego sosu dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego ***
*** Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę mąki, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody, wymieszać i zagotować. Roladki drobiowe ponownie dodajemy na patelnie, mieszamy delikatnie z sosem i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut ***
*** Na końcu całość posypujemy siekaną pietruszką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ