Najlepsze roladki drobiowe!


Najlepsze roladki drobiowe!

Łatwe w przygotowaniu oraz niezwykle smaczne zawijaski z kurczaka wypełnione pysznym nadzieniem i zanurzone w aksamitnym sosie. Moje najulubieńsze. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Roladki możemy podać z ziemniakami, pyzami lub kaszą, w towarzystwie ulubionej surówki – u mnie surówka z kapusty włoskiej Przepis tutaj (KLIK)

 

 

 

Składniki:

3 pojedyncze filety z kurczaka

10 dkg boczku wędzonego

1 cebula

pół małej cukinii (lub kawałek większej

garść świeżego szpinaku

1-2 ząbki czosnku

3-4 płaty suszonych pomidorów z zalewy olejowej

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

350ml bulionu lub wody

Przyprawy: sól, pieprz, cukier, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego

pół szklanki mąki pszennej do obtoczenia roladek

olej do smażenia

1 łyżka siekanej zielonej pietruszki

 

 

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Boczek kroimy w paseczki i wytapiamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, mieszamy ***

*** Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinie, smażymy chwilę, aż zmięknie ***

*** Na koniec dokładamy świeży szpinak oraz przeciśnięty czosnek i smażymy całość, aż szpinak zwiędnie ***

*** Gotowy farsz odkładamy do wystudzenia ***

*** Filety przecinamy wzdłuż na połówki i cienko rozbijamy. Najlepiej robić to przez folię spożywczą ***

*** Filety oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem ***

*** Na każdym płacie mięsa układamy po około dwie łyżki farszu ***

*** Dodajemy kilka paseczków pokrojonych suszonych pomidorów ***

*** Mięso z farszem dość ciasno zwijamy tworząc zgrabne roladki. Potem obtaczamy je w mące, a następnie formujemy w dłoniach lekko ściskając i nadając im odpowiedni kształt ***

*** Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy mięso z każdej strony na mocno rumiany kolor – smażymy najpierw na „łączeniach”, w ten sposób roladki nam się nie rozpadną ***

*** Następnie całość zalewamy bulionem (lub wodą), dodajemy sos sojowy oraz liść laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy ***

*** Mięso dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie wyjmujemy na chwilę roladki, a do powstałego sosu dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego ***

*** Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę mąki, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody, wymieszać i zagotować. Roladki drobiowe ponownie dodajemy na patelnie, mieszamy delikatnie z sosem i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut ***

*** Na końcu całość posypujemy siekaną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE