Kremówka na cieście francuskim


Kremówka na cieście francuskim

Nie będę ukrywać, że to ciasto do dietetycznych nie należy. Ale raz na jakiś czas lub przy szczególnej okazji można przecież uraczyć siebie i gości czymś naprawdę wyśmienitym!

 

 

 

Składniki:

2 płaty ciasta francuskiego

2-3 łyżki cukru pudru do posypania ciasta

  • Masa budyniowa:

2 szklanki mleka

1 szklanka śmietanki kremówki

pół szklanki cukru

6 żółtek

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

150g miękkiego masła

  • Masa śmietankowa:

500ml śmietanki kremówki 36%

2 śmietan fixy

2 łyżki cukru pudru

 

 

 

*** Przygotowujemy budyń. 1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy śmietanę, mieszamy i ponownie zagotowujemy ***

*** W międzyczasie mieszamy (można też zmiksować albo zblędować) pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami oraz mąką ziemniaczaną i pszenną ***

*** Całość wlewamy do gotującego się mleka ze śmietanką (musi zacząć wrzeć zanim wlejemy mieszankę) i gotujemy jak budyń, ciągle mieszając, aż zgęstnieje ***

*** Zdejmujemy z ognia, zakrywamy folią spożywczą, tak aby dotykała budyniu, żeby nie powstał kożuch i odkładamy do całkowitego wystudzenia (nie wkładamy do lodówki) ***

*** Ciasto francuskie rozkładamy na dwóch dużych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (u mnie się nie zmieściło więc przycięłam trochę) ***

*** Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200’C, ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***

*** Przygotowujemy krem budyniowy. Miękkie masło ucieramy mikserem i w trakcie ubijania dodajemy po łyżce zimnego budyniu ***

*** Upieczony płat ciasta wykładamy na blachę ***

*** Na cieście rozsmarowujemy krem budyniowy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę ***

*** Po tym czasie przygotowujemy krem śmietankowy. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, w połowie dodając śmietan fixy ***

*** Śmietankę wykładamy na kremie budyniowym, wyrównujemy ***

*** Na wierzch wykładamy pokrojone na kawałki ciasto francuskie. Całość posypujemy cukrem pudrem ***

*** Ciasto przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE