Smażonka góralska


Smażonka góralska

Super obiad z jednej patelni. Pożywne, smaczne i szybkie oraz łatwe w przygotowaniu danie z mięsem, ziemniaczkami, boczkiem wędzonym, kapustą kiszoną i pieczarkami. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 300g kiszonej kapusty

kilka pieczarek

ok pół kilograma ugotowanych ziemniaków (mogą być z obiadu z dnia poprzedniego)

200g boczku wędzonego

500g mięsa z udek z kurczaka lub filetów

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

olej do smażenia

1 łyżka posiekanego szczypiorku

 

 

 

*** Kapustę kroimy na kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ***

*** Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy ***

*** Boczek kroimy w plasterki i wytapiamy na patelni ***

*** Do boczku dodajemy pokrojone w paski mięso, smażymy często mieszając, aż straci surowy kolor ***

*** Dodajemy ugotowane ziemniaki ***

*** Posypujemy przyprawami (delikatnie z solą bo boczek i kapusta też są słone) i całość podsmażamy, aż ziemniaczki się zrumienią ***

*** Dodajemy kapustę kiszoną oraz podsmażone wcześniej pieczarki ***

*** Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Na koniec posypujemy siekanym szczypiorkiem ***

*** Smacznego ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

 

 

 


KOMENTARZE

Komentarz do “Smażonka góralska