Żeberka po amerykańsku (danie z piekarnika)
Są mięciutkie, ekstra kruche i niebiańsko smaczne. Konkretnie doprawione i bardzo aromatyczne, a mięso samo odchodzi od kości. Palce lizać!
Składniki:
ok 1 kg żeberek wieprzowych
opcjonalnie 1-2 łyżki sosu bbq
- Marynata:
1 szklanka coca-coli
pół szklanki pikantnego ketchupu
1-2 łyżki słodkiego sosu chilli
1/4 szklanki whisky
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki miodu lub brązowego cukru
Przyprawy: sól, 1 płaska łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka słodkiej papryki
*** Żeberka myjemy, osuszamy i solimy ***
*** Przygotowujemy marynatę. Wszystkie wymienione składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego – czosnek kroimy w plasterki ***
*** Całość dokładnie razem mieszamy ***
*** Żeberka umieszczamy w marynacie na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc) ***
*** Po tym czasie naczynie zakrywamy pokrywką lub owijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 200’C. Po tym czasie zdejmujemy nakrycie i pieczemy jeszcze przez około 30 minut. Następnie żeberka wyjmujemy z marynaty, układamy na kratce i pieczemy jeszcze 10-15 minut do zrumienienia ***
*** Po wyjęciu żeberka możemy dodatkowo posmarować sosem bbq ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Jednogarnkowe dania z piekarnika Przepisy tutaj (KLIK)
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ