Pączki jogurtowe z wiśniami
Niezwykle delikatne i puszyste pączusie, które wprost rozpływają się w ustach. Dzięki jogurtowi dłużej zachowują świeżość, a nadzienie z wisienek to miła i smakowita niespodzianka, która nadaje im lekko kwaskowego kontrastu smakowego. Są pyyyszne!
Oczywiście pączki możemy nadziać w dowolny sposób, według indywidualnych upodobań, jak tylko lubimy 😉
Składniki:
50g świeżych drożdży
1/3 szklanki ciepłego mleka
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego -16 g
500g mąki pszennej
250g gęstego jogurtu naturalnego
6 żółtek z dużych jaj (lub 7 z małych)
1 łyżka spirytusu lub octu 10%
100g roztopionego masła
szczypta soli
opcjonalnie 1-2 krople olejku pomarańczowego
- Dodatkowo:
olej lub smalec do smażenia
1 słoik wiśni w syropie
cukier puder do posypania pączków
*** Do miseczki wlewamy ciepłe (ale nie gorące) mleko, wsypujemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, wkruszamy drożdże, mieszamy. Całość odkładamy na około 10 minut do wyrośnięcia ***
*** Do miski przekładamy żółtka, wsypujemy resztę cukru oraz cukier waniliowy i ucieramy przez chwilę. Możemy użyć miksera lub wymieszać wszystko ręcznie za pomocą trzepaczki ***
*** Dodajemy mąkę, jogurt, wyrośnięte drożdże oraz spirytus lub ocet. Całość dobrze wyrabiamy, można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Na końcu dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiamy do czasu, aż masło dobrze połączy się z ciastem ***
*** Miskę z ciasta przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę ***
*** Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę na podsypanej mąką stolnicy ***
*** Ciasto dzielimy na 20 części z których formujemy kulki ***
*** Każdą kulkę spłaszczamy i w środku układamy po 2-3 odsączone z soku wisienki ***
*** Ciasto z wisienkami zaklejamy tworząc okrągłe pączki ***
*** Układamy na podsypanej mąką stolnicy zlepieniem do dołu ***
*** Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 45-60 minut (im dłużej tym lepiej) ***
*** Rozgrzewamy olej i partiami smażymy pączki. Uwaga, olej nie może być zbyt gorący ponieważ wówczas pączki będą przypalać się z zewnątrz, a nadal będą surowe w środku. Najlepiej rozgrzać olej, potem mocno zmniejszyć moc palnika, po chwili wrzucić pierwszego pączka, usmażyć z dwóch stron, wyjąć i sprawdzić czy jest dobrze dopieczony w środku ***
*** Smażymy z dwóch stron po około 2-3 minuty. W razie potrzeby zmniejszamy lub zwiększamy moc palnika w trakcie smażenia ***
*** Po wyjęciu pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i od razu posypujemy cukrem pudrem ***
*** Zamiennie pączki możemy po przestudzeniu polukrować ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Pączki i faworki karnawałowe Przepis tutaj (KLIK)
-
Ciasta z białek Przepisy tutaj (KLIK)