Gniazdka ziemniaczane po bolońsku
Przepyszne, efektowne, a przy tym niedrogie i łatwe w przygotowaniu danie. Idealne na niedzielny obiad w gronie najbliższych lub jako efektowna przekąska na przyjęcie. Polecam!
Składniki:
- Gniazdka ziemniaczane:
ok 800g ziemniaków
1 łyżka masła
1/3 szklanki mleka
1-2 łyżki posiekanego koperku
- Sos boloński:
ok 350g mielonej wieprzowiny
1 cebula
1 marchewka
2-3 łyżki groszku konserwowego
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
Przyprawy: sól, pieprz, cukier, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano
- Dodatkowo:
ok 20 dkg żółtego sera (u mnie ser gouda i mozzarella)
olej do smażenia
*** Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości ***
*** W międzyczasie przygotowujemy sos. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, dodajemy mięso i smażymy, aż straci surowy kolor ***
*** Całość przyprawiamy do smaku ***
*** Wlewamy około pół szklanki wody, mieszamy i zagotowujemy ***
*** Dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut ***
*** Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz groszek, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku ***
*** Miękkie ziemniaki odcedzamy, dodajemy masło oraz mleko i całość dusimy ***
*** Dodajemy koperek, mieszamy ***
*** Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki z duszonych ziemniaków i układamy je za wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu ***
*** W każdej kulce za pomocą łyżki robimy wgłębienie ***
*** Gniazdka posypujemy połową startego żółtego sera ***
*** Wypełniamy sosem bolońskim ***
*** Całość posypujemy pozostałym serem ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut – do zrumienienia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ