Makaron z boczkiem w sosie śmietanowym
Szybkie i przepyszne danie jednogarnkowe. Prawdziwa eksplozja smaku. Warto spróbować!
Składniki:
ok 200g makaronu (u mnie rurki)
250g boczku wędzonego
2 ząbki czosnku
200ml bulionu lub wody
2 żółtka
200ml śmietanki 30 lub 36%
3-4 suszone pomidory z zalewy olejowej
ok 50g sera pleśniowego typu gorgonzola lub lazur
2 łyżki tartego żółtego sera
Przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, szczypta chilli, 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
*** Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy wodą i odkładamy na później ***
*** Suszone pomidory oraz ser pleśniowy kroimy na kawałki ***
*** Boczek drobno kroimy i wytapiamy na patelni. Gdy się zrumieni dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i całość jeszcze chwilką podsmażamy ***
*** Wszystko zalewamy bulionem i zagotowujemy ***
*** Do miseczki wlewamy śmietankę, dodajemy żółtka, oraz przyprawy: kurkumę oraz zioła ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Tak powstały sos śmietanowy dolewamy na patelnie, mieszamy i wszystko zagotowujemy ***
*** Gotujemy mieszając do czasu, aż sos zacznie gęstnieć. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chilli ***
*** Dodajemy pokrojone wcześniej pomidory i ser pleśniowy, mieszamy ***
*** Całość zagotowujemy, dodajemy ugotowany makaron, mieszamy, zdejmujemy z ognia i posypujemy tartym serem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ