Ciasto jogurtowe z makiem i kruszonką
Mięciutkie i delikatne ciasto jogurtowe z pyszną masą makową i słodką kruszonką. Palce lizać!
Składniki:
Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem.
- CIASTO:
330g gęstego jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
2 jajka
2 łyżki soku z cytryny
3/4 szklanki oleju
- Kruszonka:
50g cukru
50g zimnego masła
70g mąki pszennej
- Dodatkowo:
ok 400g masy makowej (może być masa z puszki)
*** Wszystkie składniki kruszonki mieszamy i rozcieramy w palcach, aż powstaną grudki. Na czas przygotowania ciasta, kruszonkę umieszczamy w lodówce ***
*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***
*** Dodajemy olej, sok z cytryny oraz jogurt i miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą masę (nie dłużej!) ***
*** Następnie do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie łyżką (nie mikserem) ***
*** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (moja blaszka ma wymiary 26×26 cm) i wyrównujemy ***
*** Na wierzchu wykładamy łyżką masę makową po całej powierzchni ciasta ***
*** I posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 40-45 minut – do suchego patyczka ***
*** Kroimy po wystudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ