Ciasto jogurtowe z makiem i kruszonką


Ciasto jogurtowe z makiem i kruszonką

Mięciutkie i delikatne ciasto jogurtowe z pyszną masą makową i słodką kruszonką. Palce lizać!

 

 

 

Składniki:

Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem.

  • CIASTO:

330g gęstego jogurtu naturalnego

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

pół szklanki cukru

2  jajka

2 łyżki soku z cytryny

3/4 szklanki oleju

  • Kruszonka:

50g cukru

50g zimnego masła

70g mąki pszennej

  • Dodatkowo:

ok 400g masy makowej (może być masa z puszki)

 

 

 

*** Wszystkie składniki kruszonki mieszamy i rozcieramy w palcach, aż powstaną grudki. Na czas przygotowania ciasta, kruszonkę umieszczamy w lodówce ***

*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***

*** Dodajemy olej, sok z cytryny oraz  jogurt i miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą  masę (nie dłużej!) ***

*** Następnie do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie łyżką (nie mikserem) ***

*** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki  (moja blaszka ma wymiary 26×26 cm) i wyrównujemy ***

*** Na wierzchu wykładamy łyżką masę makową po całej powierzchni ciasta ***

*** I posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 40-45 minut – do suchego patyczka ***

*** Kroimy po wystudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE