Piernik last minute
Wilgotny, miękki i aromatyczny piernik w pysznej polewie czekoladowej, który spokojnie przygotujemy na ostatnią chwilę. Jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a więc każdy sobie z nim poradzi.
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
3 łyżki kakao
3 jajka
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru waniliowego – 16g
2 łyżki przyprawy do piernika
120g masła
2 łyżki miodu
1 szklanka mleka
200g powideł śliwkowych
- Polewa czekoladowa:
50ml śmietanki kremówki
100g czekolady mlecznej lub gorzkiej (lub pół na pół)
*** W garnuszku roztapiamy masło z miodem ***
*** Zdejmujemy z ognia i wlewamy mleko. Dodajemy powidła śliwkowe i mieszamy ***
*** Dodajemy suche składniki cukry, przesianą mąkę z sodą, kakao i przyprawą do piernika, mieszamy ***
*** Jajka miksujemy przez chwilę ***
*** Jajka dodajemy do ciasta i całość jeszcze raz dokładnie mieszamy ***
*** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy przez około 1 godzinę – do suchego patyczka ***
*** Po całkowitym wystudzeniu przygotowujemy polewę. Śmietankę wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, zostawiamy na chwilę ***
*** Po chwili całość dokładnie mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści, jeśli polewa będzie zbyt gęsta dodajemy trochę więcej śmietanki ***
*** Ciasto oblewamy polewą i odkładamy do zastygnięcia ***
*** Zanim polewa zastygnie, możemy ciasto dodatkowo posypać płatkami migdałowymi, orzechami lub inną posypką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Ciasta i wypieki świąteczne! Przepis tutaj (KLIK)
-
Top 10 najlepszych sałatek na święta! Przepisy tutaj (KLIK)
-
Najlepsze likiery i nalewki świąteczne Przepisy tutaj (KLIK)