Klopsiki szwedzkie
Soczyste i rumiane domowe klopsiki na wzór tych z popularnego sklepu. Mega dobre!
Składniki:
0,5kg mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1/3 szklanki kaszy manny
1/3 szklanki mleka
przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany
1 cebula
ok 100g pieczarek
1 szklanka bulionu
1 łyżka mąki
1 łyżka masła klarowanego
olej do smażenia
- Do panierowania:
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki mąki
*** Kaszę manną zalewamy mlekiem i zostawiamy na kilka minut. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, kaszę manną z mlekiem oraz przyprawy – do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** Z masy mięsnej formujemy średniej wielkości klopsiki, które następnie obtaczamy w mące wymieszanej z bułką tartą ***
*** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano ***
*** Na patelnie z klopsikami dodajemy masło klarowane i pokrojoną w kostkę cebulkę, podsmażamy ***
*** Pieczarki kroimy w plasterki i dorzucamy na patelnie, podsmażamy ***
*** Całość zalewamy bulionem, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 10-15 minut ***
*** Na koniec powstały sos zaciągamy mąką: mąkę mieszamy z niewielką ilością wody (1/4 szklanki), wlewamy do gotującego się bulionu i mieszamy dopóki sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ