Klopsiki szwedzkie


Klopsiki szwedzkie

Soczyste i rumiane domowe klopsiki na wzór tych z popularnego sklepu. Mega dobre!

 

 

Składniki:

0,5kg mięsa mielonego wieprzowego

1 jajko

1/3 szklanki kaszy manny

1/3 szklanki mleka

przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany

1 cebula

ok 100g pieczarek

1 szklanka bulionu

1 łyżka mąki

1 łyżka masła klarowanego

olej do smażenia

  • Do panierowania:

3 łyżki bułki tartej

3 łyżki mąki

 

 

 

*** Kaszę manną zalewamy mlekiem i zostawiamy na kilka minut. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, kaszę manną z mlekiem oraz przyprawy – do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsnej formujemy średniej wielkości klopsiki, które następnie obtaczamy w mące wymieszanej z bułką tartą ***

*** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano ***

*** Na patelnie z klopsikami dodajemy masło klarowane i pokrojoną w kostkę cebulkę, podsmażamy ***

*** Pieczarki kroimy w plasterki i dorzucamy na patelnie, podsmażamy ***

*** Całość zalewamy bulionem, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 10-15 minut ***

*** Na koniec powstały sos zaciągamy mąką: mąkę mieszamy z niewielką ilością wody (1/4 szklanki), wlewamy do  gotującego się bulionu i mieszamy dopóki sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku  ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE