Sernikomakowiec w czekoladzie
Niebiańsko smaczne i bardzo efektowne ciasto, idealne na szczególne okazje. Dwa w jednym, moje ulubione połączenie, w którym pięknie przenikają się warstwy sernika i makowca tworząc zebrę. Coś wspaniałego!
*Aby ułatwić sobie prace, białka do obu mas (serowej i makowej) można ubić razem, a potem podzielić „na oko” na pół. Tak samo można zrobić z masłem, roztopić je razem w garnuszku, a potem połowę (mniej więcej) dodać do sera, a drugą cześć do maku 😉
Składniki:
- Spód ciasta:
200g herbatników lub ciastek korzennych
100g roztopionego masła (lub margaryny)
- Masa serowa
1kg mielonego sera twarogowego (może być z wiaderka)
1 budyń śmietankowy
150g masła (lub margaryny)
4 jajka
pół szklanki cukru
- Masa makowa:
850g masy makowej z bakaliami (domowej lub z puszki)
4 jajka
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
150g masła (lub margaryny)
- Polewa:
ok 80ml słodkiej śmietanki
100g gorzkiej czekolady
3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka śmietanki
*** Przygotowujemy spód ciasta. Herbatniki lub ciastka mielimy w malakserze ***
*** Dodajemy roztopione masło i mieszamy. Tortownicę lub rant cukierniczy o średnicy 24cm wykładamy od spodu papierem do pieczenia. Masę z herbatników wykładamy na spodzie tortownicy i wyrównujemy łyżką. Całość wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej i makowej ***
*** Przygotowujemy masę serową. Masło roztapiamy i studzimy. Białka jaj ubijamy na sztywno i odkładamy na później ***
*** W misie miksera ucieramy żółtka z cukrem ***
*** Dodajemy zmielony ser, roztopione masło oraz budyń (sam proszek) ***
*** Całość dokładnie mieszamy mikserem ***
*** Dodajemy ubite wcześniej białka i mieszamy łyżką lub szpatułką do momentu połączenia się składników ***
*** Przygotowujemy masę makową. Białka jaj ubijamy na sztywno i odkładamy. Masło roztapiamy i studzimy ***
*** Żółtka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy przestudzone masło, mieszamy ***
*** Dodajemy masę makową oraz mąkę i mieszamy ***
*** Dokładamy ubitą wcześniej pianę z białek, delikatnie mieszamy ***
*** Obie miski z masami umieszczamy obok siebie i szykujemy dwie łyżki, bo będziemy masy nakładać naprzemiennie ***
*** Tortownicę wyjmujemy z lodówki. Na spodzie wykładamy 3 łyżki masy serowej ***
*** Na masie serowej wykładamy 3 łyżki masy makowej ***
*** Na masie makowej znowu wykładamy porcje serowej, następnie ponownie makowej… i tak, aż do wykończenia mas ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 2 godziny ***
*** Zaraz po zakończeniu pieczenia boki ciasta oddzielamy za pomocą noża od brzegów tortownicy. Dzięki temu sernik w każdym miejscu tak samo opadnie podczas stygnięcia i będzie równy jak stół. Następnie ciasto umieszczamy ponownie w piekarniku (ciepłym ale już wyłączonym) i studzimy przy delikatnie uchylonych drzwiczkach (możemy zostawić ciasto na całą noc). Po tym czasie ciasto wyjmujemy z tortownicy ***
*** Przygotowujemy polewę. Śmietankę wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i po około pół minuty mieszamy. Jeżeli polewa będzie zbyt gęsta dodajemy trochę więcej śmietanki ***
*** W małej miseczce mieszamy cukier puder ze śmietanką tworząc dość gęsty, ale lejący lukier ***
*** Ciasto pokrywamy polewą czekoladową ***
*** Na wierzchu wylewamy łyżeczką lukier tworząc okręgi ***
*** Za pomocą patyczka do szaszłyków lub wykałaczki przeciągamy po białych okręgach tworząc wzorki ***
*** Patyczkiem przeciągamy raz do środka, a raz w dół do brzegu ciasta ***
*** Seromakowiec wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ