Zraziki dworskie


Zraziki dworskie

Gdy znudzą wam się tradycyjne kotlety mielone, polecam spróbować tych nadziewanych roladek, duszonych w pysznym i aromatycznym sosie. Możemy je podać z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką. Syty i przepyszny obiadek dla całej rodziny!

 

 

 

Składniki:

ok 700g mielonego mięsa wieprzowego

1 czerstwa bułka namoczona w mleku (lub pół szklanki tartej)

2 jajka

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

liść laurowy, ziele angielskie

pół szklanki mąki do obtoczenia roladek

1 szklanka bulionu lub wody

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

pół łyżeczki musztardy

1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu

opcjonalnie 1 łyżka suszonych pomidorów – sypkich

  • Farsz:

15dkg boczku wędzonego

ok 10 cm pora

2-3 łyżki suszonych pomidorów w zalewie olejowej

pół pęczka zielonej pietruszki

 

 

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Boczek wędzony kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni, na małym ogniu ***

*** Pora dokładnie myjemy, drobno kroimy i dokładamy do boczku na patelnie, mieszamy i podsmażamy całość przez chwilkę. Zdejmujemy z ognia ***

*** Pietruszkę drobno siekamy. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę ***

*** Pomidory i pietruszkę dodajemy do farszu, mieszamy ***

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, namoczoną oraz odciśniętą bułkę (lub bułkę tartą) i przyprawy –do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***

*** Przyprawione mięso dzielimy na około 6 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek ***

*** Na mięsie rozkładamy po około 2 łyżki farszu ***

*** Mięso z farszem rolujemy i formujemy w dłoniach zgrabne roladki, które następnie  obtaczamy w mące ***

*** Po obtoczeniu zraziki ponownie formujemy w dłoniach, lekko dociskając, aby nie otwierały się podczas smażenia ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki ***

*** Smażymy z każdej strony na rumiany kolor ***

*** Zraziki zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskie, zagotowujemy ***

*** Dodajemy sos sojowy, zmniejszamy ogień i dusimy całość pod przykryciem przez około 15 minut. W międzyczasie raz obracamy roladki. Następnie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i musztardę, mieszamy ***

*** Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką i zagęszczamy mąką. W tym celu mąkę należy zmieszać w kubeczku z niewielką ilością wody (około 1/4 szklanki), wlać do gotującego się sosu i mieszać, aż sos zgęstnieje ***

*** Na końcu roladki możemy posypać suszonymi pomidorami siekaną zieloną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE