Zraziki dworskie
Gdy znudzą wam się tradycyjne kotlety mielone, polecam spróbować tych nadziewanych roladek, duszonych w pysznym i aromatycznym sosie. Możemy je podać z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką. Syty i przepyszny obiadek dla całej rodziny!
Składniki:
ok 700g mielonego mięsa wieprzowego
1 czerstwa bułka namoczona w mleku (lub pół szklanki tartej)
2 jajka
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
liść laurowy, ziele angielskie
pół szklanki mąki do obtoczenia roladek
1 szklanka bulionu lub wody
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki musztardy
1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu
opcjonalnie 1 łyżka suszonych pomidorów – sypkich
- Farsz:
15dkg boczku wędzonego
ok 10 cm pora
2-3 łyżki suszonych pomidorów w zalewie olejowej
pół pęczka zielonej pietruszki
*** Przygotowujemy farsz. Boczek wędzony kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni, na małym ogniu ***
*** Pora dokładnie myjemy, drobno kroimy i dokładamy do boczku na patelnie, mieszamy i podsmażamy całość przez chwilkę. Zdejmujemy z ognia ***
*** Pietruszkę drobno siekamy. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę ***
*** Pomidory i pietruszkę dodajemy do farszu, mieszamy ***
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, namoczoną oraz odciśniętą bułkę (lub bułkę tartą) i przyprawy –do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***
*** Przyprawione mięso dzielimy na około 6 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek ***
*** Na mięsie rozkładamy po około 2 łyżki farszu ***
*** Mięso z farszem rolujemy i formujemy w dłoniach zgrabne roladki, które następnie obtaczamy w mące ***
*** Po obtoczeniu zraziki ponownie formujemy w dłoniach, lekko dociskając, aby nie otwierały się podczas smażenia ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki ***
*** Smażymy z każdej strony na rumiany kolor ***
*** Zraziki zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskie, zagotowujemy ***
*** Dodajemy sos sojowy, zmniejszamy ogień i dusimy całość pod przykryciem przez około 15 minut. W międzyczasie raz obracamy roladki. Następnie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i musztardę, mieszamy ***
*** Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką i zagęszczamy mąką. W tym celu mąkę należy zmieszać w kubeczku z niewielką ilością wody (około 1/4 szklanki), wlać do gotującego się sosu i mieszać, aż sos zgęstnieje ***
*** Na końcu roladki możemy posypać suszonymi pomidorami siekaną zieloną pietruszką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ