Serniczek Tiramisu


Serniczek Tiramisu

Delikatny, kremowy i rozpływający się w ustach sernik o smaku popularnego włoskiego deseru. Świetny zarówno na święta jak i na przyjęcie. Prawdziwa eksplozja smaku, warto wypróbować ten przepis!

 

 

 

Składniki:

ok 200g herbatników

1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)

1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (ok 530g)

5 jajek

2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (każdy po 40g)

  • Wierzch:

1 opakowanie podłużnych biszkoptów

250g serka mascarpone

250ml śmietanki kremówki 30/36%

2-3 łyżki cukru pudru

1 filiżanka mocnej kawy

25 ml likieru kawowego

2-3 łyżki gorzkiego kakao

 

 

 

*** Foremkę o wymiarach 26 x 26cm wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy herbatniki ***

*** Białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę ***

*** Pianę przekładamy do osobnej miski i odkładamy na później. W misie miksera umieszczamy ser mielony, dodajemy mleko skondensowane, żółtka i budynie (w proszku) ***

*** Całość miksujemy razem do połączenia się składników ***

*** Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie  mieszamy łyżką lub szpatułką – nie miksujemy ***

*** Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej herbatnikami  ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Sernik gdy stygnie zawsze choć trochę opada. Aby był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki, wówczas ciasto równo opadnie i będzie miało taką samą wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku i studzimy przy uchylonych drzwiczkach  ***

*** Przygotowujemy wierzchnią warstwę tiramisu. Zaparzamy kawę, dodajemy likier i odkładamy do wystudzenia. W misie miksera umieszczamy śmietankę oraz serek mascarpone, miksujemy do momentu uzyskania gęstego kremu, dosładzamy do smaku cukrem pudrem, mieszamy ***

*** Biszkopty maczamy kolejno w kawie z likierem ***

*** Namoczone biszkopty układamy na serniku ***

*** Na biszkoptach rozsmarowujemy krem śmietankowy i całość oprószamy kakao ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

 

 

KOMENTARZE