Serniczek Tiramisu
Delikatny, kremowy i rozpływający się w ustach sernik o smaku popularnego włoskiego deseru. Świetny zarówno na święta jak i na przyjęcie. Prawdziwa eksplozja smaku, warto wypróbować ten przepis!
Składniki:
ok 200g herbatników
1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (ok 530g)
5 jajek
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (każdy po 40g)
- Wierzch:
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
250g serka mascarpone
250ml śmietanki kremówki 30/36%
2-3 łyżki cukru pudru
1 filiżanka mocnej kawy
25 ml likieru kawowego
2-3 łyżki gorzkiego kakao
*** Foremkę o wymiarach 26 x 26cm wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy herbatniki ***
*** Białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę ***
*** Pianę przekładamy do osobnej miski i odkładamy na później. W misie miksera umieszczamy ser mielony, dodajemy mleko skondensowane, żółtka i budynie (w proszku) ***
*** Całość miksujemy razem do połączenia się składników ***
*** Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką – nie miksujemy ***
*** Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej herbatnikami ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Sernik gdy stygnie zawsze choć trochę opada. Aby był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki, wówczas ciasto równo opadnie i będzie miało taką samą wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku i studzimy przy uchylonych drzwiczkach ***
*** Przygotowujemy wierzchnią warstwę tiramisu. Zaparzamy kawę, dodajemy likier i odkładamy do wystudzenia. W misie miksera umieszczamy śmietankę oraz serek mascarpone, miksujemy do momentu uzyskania gęstego kremu, dosładzamy do smaku cukrem pudrem, mieszamy ***
*** Biszkopty maczamy kolejno w kawie z likierem ***
*** Namoczone biszkopty układamy na serniku ***
*** Na biszkoptach rozsmarowujemy krem śmietankowy i całość oprószamy kakao ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Top 12 najlepszych ciast na imprezę! KLIKNIJ TUTAJ