Jesienna fantazja
Niebiańsko smaczne i bardzo efektowne ciasto z chrupiącymi orzechami, masą jabłkową oraz budyniową i delikatnym, cieniutkim biszkoptem. Ciężko poprzestać na jednym kawałku…
Składniki:
* na foremkę o wymiarach 36 x 26 cm
- Biszkopt:
4 jajka
1/3 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa jabłkowa:
2 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
2 łyżki soku z cytryny
- Masa budyniowa:
900ml mleka
200g masła
1/3 szklanki cukru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40g
2 łyżki cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 żółtka
- Masa orzechowa:
ok 350g orzechów włoskich
6 łyżek miodu
100g masła
- Dodatkowo:
ok 30 sztuk herbatników
*** Przygotowujemy biszkopt. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier ***
*** Całość miksujemy do momentu, aż uzyskamy gęstą, jednolitą masę ***
*** Dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia ***
*** Całość dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***
*** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – moja foremka ma wymiary 36 x 26 cm ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut – do suchego patyczka ***
*** W międzyczasie przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Przekładamy do garnka i prażymy na niedużym ogniu przez około 15 minut często mieszając, aby się nie przypaliły. Po tym czasie wyłączamy palnik, a do gorących jabłek dodajemy galaretki oraz sok z cytryny, całość dokładnie mieszamy ***
*** Gorącą masę jabłkową wykładamy na biszkopt ***
*** Na ciepłej masie układamy warstwę herbatników ***
*** Przygotowujemy masę budyniową. Do garnka wlewamy ok 700ml mleka, dodajemy cukry oraz masło i podgrzewamy ***
*** W osobnej miseczce mieszamy pozostałe mleko z budyniami, mąką i żółtkami ***
*** Masę wlewamy do gotującego się mleka z masłem (mleko musi zacząć wrzeć gdy wlewamy masę). Dokładanie mieszamy i gotujemy do czasu zgęstnienia ***
*** Gorącą masę budyniową wykładamy na herbatniki, wyrównujemy ***
*** Przygotowujemy warstwę orzechową. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki ***
*** W garnuszku podgrzewamy masło z miodem, dodajemy orzechy, mieszamy ***
*** Masę orzechową wykładamy na warstwę z budyniem, wyrównujemy ***
*** Ciasto studzimy i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ