Jesienna fantazja


Jesienna fantazja

Niebiańsko smaczne i bardzo efektowne ciasto z chrupiącymi orzechami, masą jabłkową oraz budyniową i delikatnym, cieniutkim biszkoptem. Ciężko poprzestać na jednym kawałku…

 

 

Składniki:

* na foremkę o wymiarach 36 x 26 cm

  • Biszkopt:

4 jajka

1/3 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • Masa jabłkowa:

2 kg jabłek

2 galaretki cytrynowe

2 łyżki soku z cytryny

  • Masa budyniowa:

900ml mleka

200g masła

1/3 szklanki cukru

2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40g

2 łyżki cukru waniliowego

1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

2 żółtka

  • Masa orzechowa:

ok 350g orzechów włoskich

6 łyżek miodu

100g masła

  • Dodatkowo:

ok 30 sztuk herbatników

 

 

 

 

*** Przygotowujemy biszkopt. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier ***

*** Całość miksujemy do momentu, aż uzyskamy gęstą, jednolitą masę ***

*** Dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia ***

*** Całość dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***

*** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – moja foremka ma wymiary 36 x 26 cm  ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut – do suchego patyczka ***

*** W międzyczasie przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Przekładamy do garnka i prażymy na niedużym ogniu przez około 15 minut często mieszając, aby się nie przypaliły. Po tym czasie wyłączamy palnik, a do gorących jabłek dodajemy galaretki oraz sok z cytryny, całość dokładnie mieszamy ***

*** Gorącą masę jabłkową wykładamy na biszkopt ***

*** Na ciepłej masie układamy warstwę herbatników ***

*** Przygotowujemy masę budyniową. Do garnka wlewamy ok 700ml mleka, dodajemy cukry oraz masło i podgrzewamy ***

*** W osobnej miseczce mieszamy pozostałe mleko z budyniami, mąką i żółtkami ***

*** Masę wlewamy do gotującego się mleka z masłem (mleko musi zacząć wrzeć gdy wlewamy masę). Dokładanie mieszamy i gotujemy do czasu zgęstnienia ***

*** Gorącą masę budyniową wykładamy na herbatniki, wyrównujemy ***

*** Przygotowujemy warstwę orzechową. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki ***

*** W garnuszku podgrzewamy masło z miodem, dodajemy orzechy, mieszamy ***

*** Masę orzechową wykładamy na warstwę z budyniem, wyrównujemy ***

*** Ciasto studzimy i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments