Prażone jabłka
Do szarlotki, do ryżu czy do naleśniczków świetnie sprawdzą się pyszne jabłuszka ze słoiczka. Robi się je łatwo i sprawnie, warto więc mieć takie zapasy w swojej spiżarni!
Składniki:
ok 2,5 kg jabłek
1/4 szklanki wody
pół szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
sok wyciśnięty z jednej cytryny
*** Jabłka myjemy, osuszamy i cienko obieramy ***
*** Obrane jabłka kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Ćwiartki kroimy w kostkę w dwóch wielkościach, połowę w większą około 2 centymetrową, a połowę w mniejszą około 1 cm. Chodzi o to, że podczas prażenia mała kostka rozpadnie się tworząc mus, a większa kostka zostanie w całości ***
*** Jabłka przekładamy do dużego garnka, dodajemy wodę, cukry oraz sok z cytryny ***
*** Całość dokładnie mieszamy i podprażamy bez przykrycia na średnim ogniu przez około pół godziny, często mieszając, aby jabłka nam się nie przypaliły ***
*** Wyłączamy ogień gorące jabłka od razu przekładamy do czystych słoiczków, nakładamy do około 3/4 ich wysokości, zakręcamy. Ponieważ jabłka zamykane są w słoikach na gorąco, pasteryzacja nie będzie już potrzebna, słoiki po kilku godzinach powinny się zassać ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Zupa czosnkowa – pyszny sposób na wzmocnienie organizmu przepis tutaj (KLIK)
- REWELACYJNY SYROP NA ODPORNOŚĆ I PRZEZIĘBIENIE PRZEPIS TUTAJ (klik)