Prażone jabłka


Prażone jabłka

Do szarlotki, do ryżu czy do naleśniczków świetnie sprawdzą się pyszne jabłuszka ze słoiczka. Robi się je łatwo i sprawnie, warto więc mieć takie zapasy w swojej spiżarni!

 

 

Składniki:

ok 2,5 kg jabłek

1/4 szklanki wody

pół szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

sok wyciśnięty z jednej cytryny

 

 

 

 

*** Jabłka myjemy, osuszamy i cienko obieramy ***

*** Obrane jabłka kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Ćwiartki kroimy w kostkę w dwóch wielkościach, połowę w większą około 2 centymetrową, a połowę w mniejszą około 1 cm. Chodzi o to, że podczas prażenia mała kostka rozpadnie się tworząc mus, a większa kostka zostanie w całości ***

*** Jabłka przekładamy do dużego garnka, dodajemy wodę, cukry oraz sok z cytryny ***

*** Całość dokładnie mieszamy i podprażamy bez przykrycia na średnim ogniu przez około pół godziny, często mieszając, aby jabłka nam się nie przypaliły ***

*** Wyłączamy ogień gorące jabłka od razu przekładamy do czystych słoiczków, nakładamy do około 3/4 ich wysokości, zakręcamy. Ponieważ jabłka zamykane są w słoikach na gorąco, pasteryzacja nie będzie już potrzebna, słoiki po kilku godzinach powinny się zassać ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

KOMENTARZE