Imprezowe rożki po meksykańsku


Imprezowe rożki po meksykańsku

To jest prawdziwy hit każdej domowej imprezy! Zgrabne trójkąciki wypełnione pysznym, lekko pikantnym farszem. Idealne do ręki, do ich zjedzenia nawet nie potrzeba używać sztućcy. Naprawdę fajna sprawa ;))

 

 

 

Składniki:

ok 5-6 placków tortilli

  • FARSZ:

350g wołowego mięsa mielonego

1 cebula

2 ząbki czosnku

pół czerwonej papryki

1 papryczka chilli (lub pół jeśli chcemy mniej pikantnie)

1 pomidor

pół szklanki kukurydzy konserwowej

pół szklanki czerwonej fasoli z puszki

przyprawy: sól, pieprz, oregano,  papryka chilli – 1 łyżeczka, zmielony kminek rzymski – 1 łyżeczka, 1 łyżeczka cukru,

10 dkg żółtego sera

1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

2 łyżki oleju do smażenia

 

 

 

*** Na patelni, na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek ***

*** Dodajemy mielone mięso, doprawiamy chili, kminkiem i oregano. Mieszamy i podsmażamy na rumiano ***

*** Paprykę kroimy w krostę, a papryczkę chilli w cienkie plasterki ***

*** Pomidora kroimy w większą kostkę ***

*** Papryki dodajemy do mięsa, mieszamy i smażymy przez chwilę ***

*** Następnie dodajemy pokrojonego pomidora, podsmażamy. Podlewamy lekko wodą. Mieszamy i doprawić cukrem oraz pieprzem i solą do smaku ***

** Całość dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy fasolę oraz kukurydzę, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 2 minuty ***

*** Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Odkładamy do przestudzenia ***

*** Placki tortilli przecinamy na pół ***

*** Każdą część smarujemy sosem z farszu ***

*** Na brzegu układamy porcję farszu i posypujemy żółtym serem (u mnie ser mozzarella) ***

*** Składamy tortille. Najpierw górną, zaokrągloną część składamy na dół ***

następnie zawijamy dolny bok do góry ***

*** A potem całość na dół ***

*** Następnie zwijamy całość raz w górę, raz w dół, aż powstanie zgrabny trójkącik ***

*** Tak powstałe przekąski z tortilli możemy podpiec na patelni, w piekarniku lub w tosterze ( u mnie toster ) ***

*** Podajemy na ciepło z ulubionym sosem ( u mnie domowy sos czosnkowy pomieszany z pikantnym ketchupem ) ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE