Kurczak a’la carbonara
To danie robi się w mgnienia oku, wykonanie zajmuje dosłownie 15-20 minut i już można delektować się tym wspaniałym smakiem. A do tego w całości wykonamy je w jednym garnku (lub patelni). Świetnie smakuje podane z makaronem, ale można też zaserwować je z ryżem albo ziemniaczkami. Polecam!
Składniki:
1 filet z kurczaka
10dkg boczku wędzonego
pół cebuli
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki wody
150ml śmietanki kremówki 30%
sól, pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
*** filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paseczki ***
*** Boczek wędzony również kroimy w paseczki ***
*** Cebulę kroimy w kostkę ***
*** Na patelni podsmażamy boczek na niedużym ogniu, tak aby zaczął się wytapiać ***
*** Dodajemy cebulę i smażymy ciągle mieszając, aż się zeszkli ***
*** Następnie dodajemy filet z kurczaka, przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem i całość smażymy ciągle mieszając, aż mięso straci surowy kolor. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy ***
*** Wlewamy wodę, mieszamy ***
*** Dodajemy śmietankę ***
*** Dokładnie mieszamy i zagotowyjemy, gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje ***
*** Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę ***
*** Smacznego ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
To jest kurczak w sosie śmietanowym, a nie carbonara. Gdzie ser? Gdzie jajko? Jaki boczek?
W tym przepise niema ani jednego skladnika z carbonary