Kurczak a’la carbonara


Kurczak a’la carbonara

To danie robi się w mgnienia oku, wykonanie zajmuje dosłownie 15-20 minut i już można delektować się tym wspaniałym smakiem. A do tego w całości wykonamy je w jednym garnku (lub patelni). Świetnie smakuje podane z makaronem, ale można też zaserwować je z ryżem albo ziemniaczkami. Polecam!

 

 

Składniki:

1 filet z kurczaka

10dkg boczku wędzonego

pół cebuli

2 ząbki czosnku

1/4 szklanki wody

150ml śmietanki kremówki 30%

sól, pieprz

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

 

 

*** filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paseczki ***

*** Boczek wędzony również kroimy w paseczki ***

*** Cebulę kroimy w kostkę ***

*** Na patelni podsmażamy boczek na niedużym ogniu, tak aby zaczął się wytapiać ***

*** Dodajemy cebulę i smażymy ciągle mieszając, aż się zeszkli ***

*** Następnie dodajemy filet z kurczaka, przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem i całość smażymy ciągle mieszając, aż mięso straci surowy kolor. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy ***

*** Wlewamy wodę, mieszamy ***

*** Dodajemy śmietankę ***

*** Dokładnie mieszamy i zagotowyjemy, gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje ***

*** Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę ***

*** Smacznego ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Kurczak a’la carbonara