Naleśniki z gyrosem


Naleśniki z gyrosem

Uwielbiam zapiekane naleśniczki. A już z tak wyśmienitym farszem, to jest naprawdę niebo w ustach! Polecam wypróbować 🙂

 

 

Składniki:

  • CIASTO NA NALEŚNIKI:

2 jajka

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

1 łyżka oleju

szczypta soli

+ olej do smażenia

  • FARSZ:

1 filet z kurczaka

2 łyżki przyprawy gyros

1 cebula

2 ogórki konserwowe

pół czerwonej papryki

pół szklanki kukurydzy konserwowej

10dkg żółtego sera (u mnie ser gouda)

  • Dodatkowo:

olej do smażenia

ok 10 dkg startego żółtego sera

ketchup i ulubiony sos np domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ

 

 

 

*** Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja ***

*** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki ***

*** Przygotowujemy farsz. Mięso kroimy w niewielką kostkę,  posypujemy przyprawą gyros, mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy mięso na rumiany kolor ***

*** Usmażone mięso odkładamy do wystudzenia. W międzyczasie kroimy ogórki, cebulę i paprykę w drobną kostkę ***

*** Do przestudzonego mięsa dodajemy pokrojone warzywa, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz połowę startego lub drobno pokrojonego żółtego sera ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu ***

*** Naleśniki z farszem rolujemy. Gotowe ruloniki układamy w żaroodpornym naczyniu i polewamy ketchupem ***

*** Całość posypujemy startym żółtym serem (u mnie są to, aż trzy rodzaje sera: gouda, mozzarella i ser pleśniowy, ale spokojnie można użyć tyko jednego gatunku) ***

*** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez 20 minut – bez przykrycia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE