Naleśniki z gyrosem
Uwielbiam zapiekane naleśniczki. A już z tak wyśmienitym farszem, to jest naprawdę niebo w ustach! Polecam wypróbować 🙂
Składniki:
- CIASTO NA NALEŚNIKI:
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
1 łyżka oleju
szczypta soli
+ olej do smażenia
- FARSZ:
1 filet z kurczaka
2 łyżki przyprawy gyros
1 cebula
2 ogórki konserwowe
pół czerwonej papryki
pół szklanki kukurydzy konserwowej
10dkg żółtego sera (u mnie ser gouda)
- Dodatkowo:
olej do smażenia
ok 10 dkg startego żółtego sera
ketchup i ulubiony sos np domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ
*** Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja ***
*** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki ***
*** Przygotowujemy farsz. Mięso kroimy w niewielką kostkę, posypujemy przyprawą gyros, mieszamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy mięso na rumiany kolor ***
*** Usmażone mięso odkładamy do wystudzenia. W międzyczasie kroimy ogórki, cebulę i paprykę w drobną kostkę ***
*** Do przestudzonego mięsa dodajemy pokrojone warzywa, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz połowę startego lub drobno pokrojonego żółtego sera ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu ***
*** Naleśniki z farszem rolujemy. Gotowe ruloniki układamy w żaroodpornym naczyniu i polewamy ketchupem ***
*** Całość posypujemy startym żółtym serem (u mnie są to, aż trzy rodzaje sera: gouda, mozzarella i ser pleśniowy, ale spokojnie można użyć tyko jednego gatunku) ***
*** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez 20 minut – bez przykrycia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ