Pyszne ciasto marchewkowe


Pyszne ciasto marchewkowe

Jest wilgotne, pełne chrupiących orzechów i niebiańsko smaczne. Warto wypróbować ten przepis!

 

 

Składniki:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

200ml oleju

ok 300g obranej marchewki

ok 150 g orzechów (u mnie laskowe i włoskie)

ok 50g rodzynek (lub żurawiny)

2,5 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • Dodatkowo:

1/3 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego – do nasączenia ciasta

  • Krem:

250g serka mascarpone

250ml słodkiej śmietanki 30 lub 36%

2 łyżki cukru pudru

 

 

 

*** Marchew ścieramy na tarce o małych oczkach – wyjdą około 2 szklanki startej marchewki ***

*** Orzechy kroimy na kawałki ***

*** Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę ***

*** Cały czas miksując wlewamy cienkim strumieniem olej ***

*** Dodajemy startą marchewkę, orzechy oraz rodzynki ***

*** Całość dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***

*** Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą i ponownie dokładnie mieszamy (nie miksujemy) ***

*** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja foremka ma wymiary 21 x 26 cm) ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 40 minut – do tzw suchego patyczka ***

*** Po przestudzeniu ciasto nasączamy sokiem ***

*** Przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy wraz z serkiem i cukrem pudrem, aż powstanie gęsta, jednolita konsystencja  ***

*** Krem wykładamy na ciasta i wyrównujemy, możemy też zrobić wzorek ***

*** Ciasto przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE