Pyszne ciasto marchewkowe
Jest wilgotne, pełne chrupiących orzechów i niebiańsko smaczne. Warto wypróbować ten przepis!
Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
200ml oleju
ok 300g obranej marchewki
ok 150 g orzechów (u mnie laskowe i włoskie)
ok 50g rodzynek (lub żurawiny)
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Dodatkowo:
1/3 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego – do nasączenia ciasta
- Krem:
250g serka mascarpone
250ml słodkiej śmietanki 30 lub 36%
2 łyżki cukru pudru
*** Marchew ścieramy na tarce o małych oczkach – wyjdą około 2 szklanki startej marchewki ***
*** Orzechy kroimy na kawałki ***
*** Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę ***
*** Cały czas miksując wlewamy cienkim strumieniem olej ***
*** Dodajemy startą marchewkę, orzechy oraz rodzynki ***
*** Całość dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***
*** Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą i ponownie dokładnie mieszamy (nie miksujemy) ***
*** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja foremka ma wymiary 21 x 26 cm) ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 40 minut – do tzw suchego patyczka ***
*** Po przestudzeniu ciasto nasączamy sokiem ***
*** Przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy wraz z serkiem i cukrem pudrem, aż powstanie gęsta, jednolita konsystencja ***
*** Krem wykładamy na ciasta i wyrównujemy, możemy też zrobić wzorek ***
*** Ciasto przechowujemy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ