Jogurtowe ziemniaczki z piekarnika


Jogurtowe ziemniaczki z piekarnika

Mięciutkie i kremowe w smaku ziemniaczki w pysznej chrupiącej otoczce. Są rewelacyjne! Zawsze gdy planuję na obiad mięso lub rybę z piekarnika, piekę jednocześnie te ziemniaczki i mam za jednym zamachem cały obiad zrobiony w tym samym czasie :))

 

 

Składniki:

1 kg ziemniaków

150g jogurtu naturalnego gęstego

1 łyżeczka soli

pół łyżeczki pieprzu

po 1 łyżeczce: słodkiej papryki, oregano, czosnku granulowanego

szczypta chilli

  • Dodatkowo:

rękaw (worek) do pieczenia

 

 

*** Ziemniaczki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski ***

*** Do ziemniaków dodajemy jogurt oraz wszystkie przyprawy ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Całość umieszczamy w rękawie do pieczenia i związujemy końce ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę. Po tym czasie rozcinamy worek i przesypujemy ziemniaczki do naczynia żaroodpornego ***

*** Wkładamy ponownie do piekarnika, zwiększamy temperaturę do 200’C i pieczemy jeszcze przez około 15 minut – do zrumienienia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE