Jogurtowe ziemniaczki z piekarnika
Mięciutkie i kremowe w smaku ziemniaczki w pysznej chrupiącej otoczce. Są rewelacyjne! Zawsze gdy planuję na obiad mięso lub rybę z piekarnika, piekę jednocześnie te ziemniaczki i mam za jednym zamachem cały obiad zrobiony w tym samym czasie :))
Składniki:
1 kg ziemniaków
150g jogurtu naturalnego gęstego
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
po 1 łyżeczce: słodkiej papryki, oregano, czosnku granulowanego
szczypta chilli
- Dodatkowo:
rękaw (worek) do pieczenia
*** Ziemniaczki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski ***
*** Do ziemniaków dodajemy jogurt oraz wszystkie przyprawy ***
*** Wszystko dokładnie mieszamy ***
*** Całość umieszczamy w rękawie do pieczenia i związujemy końce ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę. Po tym czasie rozcinamy worek i przesypujemy ziemniaczki do naczynia żaroodpornego ***
*** Wkładamy ponownie do piekarnika, zwiększamy temperaturę do 200’C i pieczemy jeszcze przez około 15 minut – do zrumienienia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Jednogarnkowe dania z piekarnika Przepisy tutaj (KLIK)
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ