Gyrosowe ślimaczki z ciasta francuskiego
Bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu przekąska, którą możemy zaserwować na domowym przyjęciu albo zabrać ze sobą do pracy lub szkoły jako drugie śniadanie. Można je zajadać zarówno na ciepło, jak i na zimno w towarzystwie na przykład sosu czosnkowego.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
ok 2-3 łyżki pikantnego ketchupu
- Farsz:
1 filet z kurczaka
2 łyżki przyprawy gyros
1 cebula
2 ogórki konserwowe
pół czerwonej papryki
pół szklanki kukurydzy konserwowej
20dkg żółtego sera (u mnie ser gouda oraz mozzarella)
- Dodatkowo:
olej do smażenia
*** Przygotowujemy farsz. Mięso kroimy w niewielką kostkę, posypujemy przyprawą gyros, mieszamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy mięso na rumiany kolor ***
*** Usmażone mięso odkładamy do wystudzenia. W międzyczasie kroimy ogórki, cebulę i paprykę w drobną kostkę ***
*** Do przestudzonego mięsa dodajemy pokrojone warzywa, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz połowę startego lub drobno pokrojonego żółtego sera ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** Ciasto francuskie rozkładamy i smarujemy ketchupem. Wykładamy równomiernie farsz ***
*** Całość ciasno zwijamy w rulon ***
*** Rulon kroimy na około 1 centymetrowe krążki ***
*** Krążki układamy poziomo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***
*** Z wierzchu posypujemy pozostałym żółtym serem ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 20-25 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ