Soczyste pałki kurczaka z piekarnika
Pieczone udka z kurczaka smakują wspaniale. Mięso wystarczy wcześniej zamarynować i potem tylko upiec, mało roboty, a efekt smakowy rewelacyjny. Razem z mięsem możemy upiec ziemniaczki Przepis tutaj (KLIK) i mamy cały obiad za jednym zamachem.
Składniki:
10 pałek z kurczaka:
- Marynata:
1/4 szklanki oliwy lub oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
Przyprawy: 1 łyżka soli, 1 łyżka słodkiej papryki mielonej, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, po szczypcie pieprzu i ostrej papryki
*** Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę lub olej, sok z cytryny, dodajemy musztardę i miód oraz wszystkie przyprawy ***
*** Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita marynata ***
*** Mięso myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Pałki z kurczaka obtaczamy dokładnie w marynacie ***
*** Naczynie zakrywamy folią aluminiową i całość wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc ***
*** Na około 1 godzinę przed pieczeniem naczynie wyjmujemy z lodówki. Następnie wkładamy do piekarnika, nagrzewamy do 190’C i pieczemy pod przykryciem przez około 50 minut ***
*** Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy mięso jeszcze przez około 10-15 minut – do ładnego zrumienienia i całkowitej miękkości ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ