Drożdżówka ze śliwkami
Koniec lata to najlepszy sezon na wilgotne i pysznie maślane ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Podczas pieczenia pachnie w całym domu. Palce lizać!
Składniki:
- Ciasto:
500g mąki
7g suchych drożdży
200ml mleka
100g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
120g masła
- Kruszonka:
100g mąki
6 łyżek cukru
60 g masła
- DODATKOWO:
kilka śliwek – około 10 sztuk
*** Masło roztapiamy w garnuszku, zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko i mieszamy ***
*** Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukry, jajka oraz jeszcze ciepłe masło z mlekiem. Mieszamy najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste ***
*** Następnie miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Po tym czasie ciasto przekładamy do dużej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub dzielimy na pół i wkładamy do dwóch keksówek (ja wolę piec ciasto drożdżowe w keksówkach, gdyż wtedy wychodzi wyższe i bardziej wilgotne – piekę wówczas oba ciasta na raz) ***
*** Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki ***
*** Pokrojone śliwki układamy na cieście, skórką do dołu ***
*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki ***
*** Kruszonkę rozprowadzamy równomiernie na cieście ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 35 minut – do suchego patyczka ***
*** Kroimy po przestudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ