Zrazy drobiowe


Zrazy drobiowe

Roladki z kurczaka zawijane z pysznym farszem i duszone w aromatycznym sosie pieczeniowym, to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Świetnie smakują podane z ziemniaczkami, pyzami lub kaszą i surówką z kiszonej kapusty. Polecam wypróbować ten przepis!

 

 

Składniki:

3 pojedyncze filety z kurczaka

10 dkg boczku wędzonego

1 cebula

2 ogórki kiszone (u mnie małosolne z powodu braku kiszonych)

2-3 łyżki musztardy

opcjonalnie kilka suszonych grzybków

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

350ml bulionu lub wody

Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego

pół szklanki mąki pszennej do obtoczenia roladek

olej do smażenia

1 łyżka siekanej zielonej pietruszki

 

 

 

*** Boczek kroimy w kosteczkę ***

*** Cebulę drobno siekamy ***

*** Ogórki kroimy w kostkę ***

*** Filety przecinamy wzdłuż na połówki ***

*** Mięso cienko rozbijam. Najlepiej robić to przez folię spożywczą ***

*** Filety oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem ***

*** Na każdym płacie mięsa rozsmarowujemy łyżeczkę musztardy ***

*** Na każdym płacie mięsa układamy po około dwie łyżki farszu: boczek, cebulę i ogórki ***

*** Mięso z farszem dość ciasno zwijamy tworząc zgrabne roladki ***

*** Roladki obtaczamy w mące, a następnie formujemy w dłoniach lekko ściskając i nadając im odpowiedni kształt ***

** Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy mięso z każdej strony na mocno rumiany kolor – smażymy najpierw na „łączeniach”, w ten sposób roladki nam się nie rozpadną ***

*** Następnie całość zalewamy bulionem (lub wodą), dodajemy suszone grzybki jeśli ich używamy, sos sojowy oraz liść laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy ***

*** Mięso dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 20 minut ***

*** Następnie wyjmujemy na chwilę roladki, a do powstałego sosu dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego ***

*** Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę ***

*** Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę mąki, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody, wymieszać i zagotować ***

*** Roladki ponownie dokładamy na patelnię, obtaczamy delikatnie w sosie i całość gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu ***

*** Przed podaniem danie posypujemy siekaną zieleniną ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE