Zrazy drobiowe
Roladki z kurczaka zawijane z pysznym farszem i duszone w aromatycznym sosie pieczeniowym, to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Świetnie smakują podane z ziemniaczkami, pyzami lub kaszą i surówką z kiszonej kapusty. Polecam wypróbować ten przepis!
Składniki:
3 pojedyncze filety z kurczaka
10 dkg boczku wędzonego
1 cebula
2 ogórki kiszone (u mnie małosolne z powodu braku kiszonych)
2-3 łyżki musztardy
opcjonalnie kilka suszonych grzybków
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
350ml bulionu lub wody
Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
pół szklanki mąki pszennej do obtoczenia roladek
olej do smażenia
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
*** Boczek kroimy w kosteczkę ***
*** Cebulę drobno siekamy ***
*** Ogórki kroimy w kostkę ***
*** Filety przecinamy wzdłuż na połówki ***
*** Mięso cienko rozbijam. Najlepiej robić to przez folię spożywczą ***
*** Filety oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem ***
*** Na każdym płacie mięsa rozsmarowujemy łyżeczkę musztardy ***
*** Na każdym płacie mięsa układamy po około dwie łyżki farszu: boczek, cebulę i ogórki ***
*** Mięso z farszem dość ciasno zwijamy tworząc zgrabne roladki ***
*** Roladki obtaczamy w mące, a następnie formujemy w dłoniach lekko ściskając i nadając im odpowiedni kształt ***
** Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy mięso z każdej strony na mocno rumiany kolor – smażymy najpierw na „łączeniach”, w ten sposób roladki nam się nie rozpadną ***
*** Następnie całość zalewamy bulionem (lub wodą), dodajemy suszone grzybki jeśli ich używamy, sos sojowy oraz liść laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy ***
*** Mięso dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 20 minut ***
*** Następnie wyjmujemy na chwilę roladki, a do powstałego sosu dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego ***
*** Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę ***
*** Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę mąki, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody, wymieszać i zagotować ***
*** Roladki ponownie dokładamy na patelnię, obtaczamy delikatnie w sosie i całość gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu ***
*** Przed podaniem danie posypujemy siekaną zieleniną ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ