Faszerowane naleśniczki z patelni
Ciekawy pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad dla miłośników naleśników.
Składniki:
- CIASTO NA NALEŚNIKI:
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
1 łyżka oleju
szczypta soli
+ olej do smażenia
- FARSZ:
pół niewielkiej młodej cukinii
pół łyżeczki masła (najlepiej klarowanego)
5-7 plasterków żółtego sera
ulubiona szynka 5-7 plasterków (u mnie drobiowa)
- DODATKOWO:
3 łyżki startego żółtego sera
ketchup łagodny lub pikantny
*** Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***
*** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki ***
*** Cukinie myjemy osuszamy i kroimy w cieniutkie plasterki ***
*** Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim plasterki cukinii przez około 1 minute ***
*** Na każdym naleśniku układamy plasterek żółtego sera ***
*** Na serze układamy wędlinę oraz plasterki cukinii ***
*** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy na patelni ***
*** Z wierzchu polewamy delikatnie ketchupem ***
*** Posypujemy startym żółtym serem ***
*** Całość przez chwilkę podgrzewamy na większym ogniu (trzeba uważać żeby naleśniki się nie przypaliły), przykrywamy pokrywką, zmniejszamy moc palnika do minimum i tak zostawiamy na około 3-4 minuty, aż ser zacznie się rozpuszczać ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ