Faszerowane naleśniczki z patelni


Faszerowane naleśniczki z patelni

Ciekawy pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad dla miłośników naleśników.

 

 

Składniki:

  • CIASTO NA NALEŚNIKI:

2 jajka

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

1 łyżka oleju

szczypta soli

+ olej do smażenia

  • FARSZ:

pół niewielkiej młodej cukinii

pół łyżeczki masła (najlepiej klarowanego)

5-7 plasterków żółtego sera

ulubiona szynka 5-7 plasterków (u mnie drobiowa)

  • DODATKOWO:

3 łyżki startego żółtego sera

ketchup łagodny lub pikantny

 

 

 

*** Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***

*** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki ***

*** Cukinie myjemy osuszamy i kroimy w cieniutkie plasterki ***

*** Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim plasterki cukinii przez około 1 minute ***

*** Na każdym naleśniku układamy plasterek żółtego sera ***

*** Na serze układamy wędlinę oraz plasterki cukinii ***

*** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy na patelni ***

*** Z wierzchu polewamy delikatnie ketchupem ***

*** Posypujemy startym żółtym serem ***

*** Całość przez chwilkę podgrzewamy na większym ogniu (trzeba uważać żeby naleśniki się nie przypaliły), przykrywamy pokrywką, zmniejszamy moc palnika do minimum i tak zostawiamy na około 3-4 minuty, aż ser zacznie się rozpuszczać ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE