Ryba po bałkańsku
Soczyste i delikatne kawałki dorsza w pysznym rumianym cieście, zanurzone w wyrazistym sosie warzywnym. To zestawienie smakuje naprawdę rewelacyjnie, przepis warty wypróbowania!
Składniki:
0,5kg filetów z ryby morskiej (u mnie dorsz)
2 papryki czerwone
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 młoda cukinia
2-3 pomidory
1/3 szklanki wody lub bulionu
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
olej do smażenia
- Ciasto:
2 jajka
pół szklanki mleka
pół szklanki wody
1 szklana mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej
szczypta chilli i pieprzu
*** W miseczce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto, mieszamy ***
*** Rybę kroimy na około 5 centymetrowe kawałki ***
*** Kawałki ryby zanurzamy w cieście ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki ryby po około 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na później ***
*** Cebulę kroimy w półplasterki ***
*** Paprykę kroimy w paseczki ***
*** Pomidory kroimy w kostkę ***
*** Cukinie kroimy w słupki ***
*** Na patelni podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek, mieszamy ***
*** Dodajemy paprykę, mieszamy i smażymy na małym ogniu przez około 2-3 minuty ***
*** Dodajemy cukinię, mieszamy i ponownie smażymy na małym ogniu przez około 2-3 minuty ***
*** Dokładamy pomidory oraz wlewamy bulion lub wodę i całość dusimy pod przykryciem przez około 5 -7 minut ***
*** Po tym czasie potrawę przyprawiamy do smaku, mieszamy ***
*** Dodajemy rybę , delikatnie mieszamy i dusimy całość jeszcze przez chwilę, aż rybka się podgrzeje ***
*** Tak przygotowaną rybkę możemy podać z ziemniaczkami lub białym ryżem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ