Maślankowiec z owocami


Maślankowiec z owocami

Niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu oraz nieziemsko smaczne ciacho. Wilgotne, delikatne i rozpływające się w ustach z dodatkiem sezonowych owoców i chrupiącej kruszonki. Niebo w ustach!

 

 

Składniki:

Uwaga! Maślanka i jajka muszą być w temperaturze pokojowej, więc należy wyjąć je z lodówki minimum godzinę przed przygotowaniem ciasta.

4 jajka

3/4 szklanki cukru

1 szklanka maślanki

1/2 szklanki oleju

2,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

ok 1 szklanka owoców np. truskawki, maliny, rabarbar, jagody, borówki itp

  • Kruszonka:

70g mąki

3 łyżki cukru

40 g masła

 

 

*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta ***

*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***

*** Do masy dodajemy maślankę oraz olej i całość mieszamy razem za pomocą miksera do momentu uzyskania jednolitej konsystencji ***

*** Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy łyżką lub szpatułką (już nie miksujemy!) ***

*** Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26×21 cm) ***

*** Na cieście układamy owoce ***

*** Całość posypujemy równomiernie kruszonką ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika aby nie powstał zakalec, dopiero pod koniec otwieramy i sprawdzamy ciasto patyczkiem ***

*** Kroimy po wystudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KOMENTARZE