Maślankowiec z owocami
Niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu oraz nieziemsko smaczne ciacho. Wilgotne, delikatne i rozpływające się w ustach z dodatkiem sezonowych owoców i chrupiącej kruszonki. Niebo w ustach!
Składniki:
Uwaga! Maślanka i jajka muszą być w temperaturze pokojowej, więc należy wyjąć je z lodówki minimum godzinę przed przygotowaniem ciasta.
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok 1 szklanka owoców np. truskawki, maliny, rabarbar, jagody, borówki itp
- Kruszonka:
70g mąki
3 łyżki cukru
40 g masła
*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta ***
*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***
*** Do masy dodajemy maślankę oraz olej i całość mieszamy razem za pomocą miksera do momentu uzyskania jednolitej konsystencji ***
*** Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy łyżką lub szpatułką (już nie miksujemy!) ***
*** Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26×21 cm) ***
*** Na cieście układamy owoce ***
*** Całość posypujemy równomiernie kruszonką ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika aby nie powstał zakalec, dopiero pod koniec otwieramy i sprawdzamy ciasto patyczkiem ***
*** Kroimy po wystudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ