Potrawka z młodej kapusty z ziemniaczkami i boczkiem
Pyszne i aromatyczne danie, którego przygotowanie zajmuje niecałe pół godzinki. Rumiane ziemniaczki, chrupiący boczek i soczysta młoda kapustka, to połączenie wprost idealne! Polecam :))
Składniki:
5-6 większych młodych ziemniaczków
1 cebula
30 dkg boczku wędzonego
1 główka młodej kapusty
pęczek koperku
1/4 szklanki bulionu lub wody
sól i pieprz
*** Ziemniaki myjemy i dokładnie szorujemy lub obieram ze skórki. Kroimy w średniej wielkości kostkę ***
*** Boczek kroimy w paseczki lub w kostkę i wytapiamy na patelni ***
*** Gdy boczek się zrumieni dodajemy do niego pokrojoną w kosteczkę cebulę, mieszamy i podsmażamy ***
*** Całość zdejmujemy z patelni, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy ziemniaczki ***
*** Gdy ziemniaczki zrumienią się dodajemy do nich boczek z cebulką, mieszamy ***
*** Dodajemy bulion lub wodę, zagotowujemy. Na wierzch patelni lub garnka wykładamy pokrojoną kapustę, nie mieszamy ***
*** Patelnię lub garnek przykrywamy pokrywką i całość dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie potrawę delikatnie mieszamy ***
*** Dodajemy posiekany koperek i ponownie delikatnie mieszamy ***
*** Jeśli ziemniaczki nie są jeszcze całkowicie miękkie, to zakrywamy ponownie potrawę i dusimy jeszcze przez chwilę ***
*** Na koniec doprawiamy całość do smaku solą oraz pieprzem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ