Potrawka z młodej kapusty z ziemniaczkami i boczkiem


Potrawka z młodej kapusty z ziemniaczkami i boczkiem

Pyszne i aromatyczne danie, którego przygotowanie zajmuje niecałe pół godzinki. Rumiane ziemniaczki, chrupiący boczek i soczysta młoda kapustka, to połączenie wprost idealne! Polecam :))

 

 

Składniki:

5-6 większych młodych ziemniaczków

1 cebula

30 dkg boczku wędzonego

1 główka młodej kapusty

pęczek koperku

1/4 szklanki bulionu lub wody

sól i pieprz

 

 

 

 

*** Ziemniaki myjemy i dokładnie szorujemy lub obieram ze skórki. Kroimy w średniej wielkości kostkę ***

*** Boczek kroimy w paseczki lub w kostkę i wytapiamy na patelni ***

*** Gdy boczek się zrumieni dodajemy do niego pokrojoną w kosteczkę cebulę, mieszamy i podsmażamy ***

*** Całość zdejmujemy z patelni, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy ziemniaczki ***

*** Gdy ziemniaczki zrumienią się dodajemy do nich boczek z cebulką, mieszamy ***

*** Dodajemy bulion lub wodę, zagotowujemy. Na wierzch patelni lub garnka wykładamy pokrojoną kapustę, nie mieszamy ***

*** Patelnię lub garnek przykrywamy pokrywką i całość dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie potrawę delikatnie mieszamy ***

*** Dodajemy posiekany koperek i ponownie delikatnie mieszamy ***

*** Jeśli ziemniaczki nie są jeszcze całkowicie miękkie, to zakrywamy ponownie potrawę i dusimy jeszcze przez chwilę ***

*** Na koniec doprawiamy całość do smaku solą oraz pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

KOMENTARZE