Ciasteczka kacze stopy
Kruche, delikatne i niebiańsko smaczne ciasteczka z jabłkami. Bardzo lubiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Warto wypróbować ten przepis :))
Składniki:
- Ciasto:
250g mielonego twarogu (może być ser z wiaderka)
ok. 250g mąki pszennej
250g masła
2 żółtka
- Dodatkowo:
1 jabłko
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego – 16 gram
*** Do mąki dodajemy posiekane masło, ser oraz żółtka ***
*** Wszystko razem siekamy nożem ***
*** Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić możemy dosypać trochę więcej mąki, ale nie za dużo aby ciasto pozostało miękkie ***
*** Zagniecione ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie jabłka obieramy, kroimy w cienkie półplasterki i obsypujemy połową cukru waniliowego ***
*** Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części. Na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy placki o grubości 0,5 cm. Za pomocą szklanki w cieście wycinamy kółka ***
*** Na każdym krążku ciasta układamy kawałek jabłka ***
*** Kółeczko składamy na pół i jeszcze raz na pół ***
*** W miseczce mieszamy cukier z pozostałym cukrem waniliowym i moczymy w nich ciastka, tak żeby oblepiły się cukrem z każdej strony ***
*** Gotowe ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Z podanych składników wyszły mi dwie blachy ciasteczek ***
*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez około 25 minut – do zrumienienia. Przy użyciu termoobiegu możemy piec dwie blachy ciastek na raz ***
*** Ciasteczka najlepiej smakują w dniu pieczenia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ