Polędwiczki w kremowym sosie musztardowym
Kruche i soczyste polędwiczki wieprzowe zanurzone w aromatycznym sosie, to pyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu obiadek dla całej rodzinki. Polecam!
Składniki:
ok 600g polędwiczek wieprzowych – 2 średnie sztuki
przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka
2 cebule
2 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki musztardy
250ml wody
1 łyżka serka śmietankowego typu Almette, Turek…
100 ml śmietanki kremówki
olej do smażenia
1 łyżka posiekanego szczypiorku
*** Polędwiczki kroimy około 1 centymetrowe plastry ***
*** Pokrojone mięso oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***
*** Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor ***
*** Podsmażone polędwiczki przekładamy na talerz, a na tym samy m tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej ocet balsamiczny i musztardę, całość smażymy jeszcze przez około 1 minutę ***
*** Cebulę zalewamy wodą i przyprawiamy płaską łyżeczką mielonej papryki i mieszamy. Sos doprowadzamy do wrzenia i dodajemy serek śmietankowy, mieszamy ***
*** Dodajemy śmietankę i ponownie zagotowujemy ***
*** Gdy sos zgęstnieje dodajemy ponownie podsmażone wcześniej polędwiczki i całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 3 minuty ***
*** Podajemy na ciepło posypane świeżo posiekanym szczypiorkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ