Polędwiczki w kremowym sosie musztardowym


Polędwiczki w kremowym sosie musztardowym

Kruche i soczyste polędwiczki wieprzowe zanurzone w aromatycznym sosie, to pyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu obiadek dla całej rodzinki. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 600g polędwiczek wieprzowych – 2 średnie sztuki

przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka

2 cebule

2 łyżki octu balsamicznego

3 łyżki musztardy

250ml wody

1 łyżka serka śmietankowego typu Almette, Turek…

100 ml śmietanki kremówki

olej do smażenia

1 łyżka posiekanego szczypiorku

 

 

 

*** Polędwiczki kroimy około 1 centymetrowe plastry ***

*** Pokrojone mięso oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***

*** Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor ***

*** Podsmażone polędwiczki przekładamy na talerz, a na tym samy m tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej ocet balsamiczny i musztardę, całość smażymy jeszcze przez około 1 minutę ***

*** Cebulę zalewamy wodą i  przyprawiamy płaską łyżeczką mielonej papryki i mieszamy. Sos doprowadzamy do wrzenia i  dodajemy serek śmietankowy, mieszamy ***

*** Dodajemy śmietankę i ponownie zagotowujemy ***

*** Gdy sos zgęstnieje dodajemy ponownie podsmażone wcześniej polędwiczki i całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 3 minuty ***

*** Podajemy na ciepło posypane świeżo posiekanym szczypiorkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE