Rożki z jabłkami
Szybkie i proste w przygotowaniu ciasteczka maślano-serowe. Kruche i delikatne, w smaku przypominają trochę ciasto francuskie. Są naprawdę pyszne!
Składniki:
- Ciasto:
250g mielonego twarogu (może być ser z wiaderka)
ok. 250g mąki pszennej
250g masła
1 żółtko
- Nadzienie:
2 jabłka
2 łyżki cukru waniliowego
- Dodatkowo:
białko jajka
cukier puder do posypania
*** Do mąki dodajemy posiekane masło, ser oraz żółtko jajka ***
*** Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić możemy dosypać trochę więcej mąki, ale nie za dużo aby ciasto pozostało miękkie ***
*** Zagniecione ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie jabłka obieramy, kroimy na kawałki i obtaczamy w cukrze waniliowym ***
*** Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części. Na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy placki o grubości 0,5 cm. Za pomocą szklanki w cieście wycinamy kółka ***
*** Na każdym kółku układamy kawałek jabłka ***
*** Końce ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem i zlepiamy ze sobą tworząc rożki ***
*** Gotowe ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Z podanych składników wyszły mi dwie blachy ciasteczek ***
*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez około 25 minut – do zrumienienia ***
*** Po upieczeniu ciasteczka posypujemy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
pychotka 🙂