Ciasto Jamajka


Ciasto Jamajka

Pyszne, warstwowe ciasto z bananami, galaretką i kremem śmietankowym, a całość delikatnie przełamana smakiem kwaskowego dżemu. Bardzo efektowne i wcale nie trudne w wykonaniu. Warto wypróbować ten przepis!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

4 jajka

szczypta soli

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

  • Masa śmietankowa:

300ml śmietanki kremówki 30-36%

250ml serka mascarpone

pół szklanki rozpuszczonej galaretki cytrynowej (z kolejnego punktu)

2 łyżki cukry pudru

  • Banany w galaretce:

5-6 dojrzałych bananów

2 łyżki soku z cytryny

3 galaretki cytrynowe

4 szklanki wrzątku

  • Poncz:

1/3 szklanki wody

3 łyżki soku z cytryny

2 łyżki cukru

  • Dodatkowo:

słoiczek dżemu wiśniowego lub porzeczkowego

 

 

 

*** Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę ***

*** Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy do momentu, aż uzyskamy jednolitą konsystencje ***

*** Pozostałe suche składniki przesiewamy do miski i całość delikatnie mieszamy łyżką tylko do momentu, aż wszystkie składniki się połączą ***

*** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( moja foremka ma wymiary 29 x 24 cm – ciasto wychodzi bardzo wysokie ) ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 25 minut – do suchego patyczka ***

*** Gdy ciasto ostygnie przekrawamy je na dwa blaty ***

*** Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w czterech szklankach wrzącej wody, mieszamy i odkładamy do momentu, aż całkowicie ostygną i zaczną tężeć ***

*** W blaszce umieszczamy jeden blat ciasta i smarujemy go dżemem ***

*** Banany przekrawamy wzdłuż na połówki, wykładamy na ciasto i smarujemy sokiem z cytryny ***

*** Pół szklanki ostudzonej galaretki odkładamy do kremu. Pozostałą galaretkę wylewamy delikatnie na ciasto i całość wkładamy do lodówki ***

*** Przygotowujemy krem cytrynowy. Śmietankę, serek mascarpone i cukier puder miksujemy razem, aż uzyskamy gęsty krem ***

*** Cienkim strumieniem wlewamy zimną i lekko tężejącą galaretkę, mieszamy. Tak przygotowany krem dzielimy na dwie części. jedną część kremu wykładamy na galaretkę ***

*** Całość zakrywamy drugim blatem biszkoptu. Składniki ponczu mieszamy ze sobą i nasączamy nim biszkopt ***

*** Na wierzch wykładamy pozostały krem śmietankowy ***

*** Całość wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE