Ciasto Jamajka
Pyszne, warstwowe ciasto z bananami, galaretką i kremem śmietankowym, a całość delikatnie przełamana smakiem kwaskowego dżemu. Bardzo efektowne i wcale nie trudne w wykonaniu. Warto wypróbować ten przepis!
Składniki:
- Ciasto:
4 jajka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
- Masa śmietankowa:
300ml śmietanki kremówki 30-36%
250ml serka mascarpone
pół szklanki rozpuszczonej galaretki cytrynowej (z kolejnego punktu)
2 łyżki cukry pudru
- Banany w galaretce:
5-6 dojrzałych bananów
2 łyżki soku z cytryny
3 galaretki cytrynowe
4 szklanki wrzątku
- Poncz:
1/3 szklanki wody
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
- Dodatkowo:
słoiczek dżemu wiśniowego lub porzeczkowego
*** Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę ***
*** Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy do momentu, aż uzyskamy jednolitą konsystencje ***
*** Pozostałe suche składniki przesiewamy do miski i całość delikatnie mieszamy łyżką tylko do momentu, aż wszystkie składniki się połączą ***
*** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( moja foremka ma wymiary 29 x 24 cm – ciasto wychodzi bardzo wysokie ) ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 25 minut – do suchego patyczka ***
*** Gdy ciasto ostygnie przekrawamy je na dwa blaty ***
*** Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w czterech szklankach wrzącej wody, mieszamy i odkładamy do momentu, aż całkowicie ostygną i zaczną tężeć ***
*** W blaszce umieszczamy jeden blat ciasta i smarujemy go dżemem ***
*** Banany przekrawamy wzdłuż na połówki, wykładamy na ciasto i smarujemy sokiem z cytryny ***
*** Pół szklanki ostudzonej galaretki odkładamy do kremu. Pozostałą galaretkę wylewamy delikatnie na ciasto i całość wkładamy do lodówki ***
*** Przygotowujemy krem cytrynowy. Śmietankę, serek mascarpone i cukier puder miksujemy razem, aż uzyskamy gęsty krem ***
*** Cienkim strumieniem wlewamy zimną i lekko tężejącą galaretkę, mieszamy. Tak przygotowany krem dzielimy na dwie części. jedną część kremu wykładamy na galaretkę ***
*** Całość zakrywamy drugim blatem biszkoptu. Składniki ponczu mieszamy ze sobą i nasączamy nim biszkopt ***
*** Na wierzch wykładamy pozostały krem śmietankowy ***
*** Całość wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ