Pyszny sernik z mlekiem skondensowanym
Idealne ciasto zarówno na święta, jak i na każde przyjęcie. Jest proste w przygotowaniu, składa się tylko z czterech składników i zawsze wychodzi. Moja propozycja podania tego serniczka, to podzielenie go po upieczeniu na dwa pyszne warianty smakowe. Tym sposobem za jednym pieczeniem uzyskamy wizualnie dwa rodzaje ciasta 😉
* Sernik po upieczeniu zawsze opada. Aby sernik był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki, wówczas ciasto równo opadnie i będzie miał taką samą wysokość w każdym miejscu.
* Przed ułożeniem kuleczek/snikersów na cieście, warto sobie na polewie zaznaczyć delikatnie nożem kawałki jakie będziemy chcieli później wykroić i tak ułożyć dodatki aby nie znajdowały się one na lini cięcia, ponieważ krojenie kulek/snikersów jest dość trudne i może to zepsuć wizualny efekt ciasta.
Składniki:
1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (ok 530g)
5 jajek
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (każdy po 40g)
- Moja propozycja na wierzch ciasta:
1 czekolada deserowa
100ml słodkiej śmietanki 30-36%
2-3 duże batoniki snikers
kulki – wafelki w czekoladzie (u mnie okulki z biedronki)
*** Białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę ***
*** Pianę przekładamy do osobnej miski i odkładamy na później. W misie miksera umieszczamy ser mielony, dodajemy mleko skondensowane, żółtka i budynie (sam proszek) ***
*** Całość miksujemy razem do połączenia się składników ***
*** Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy ją łyżką lub szpatułką z masą serową – nie miksujemy ***
*** Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26×21 centymetrów) ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku ***
*** Po całkowitym wystudzeniu ciasta, przygotowujemy polewę czekoladową. W garnuszku podgrzewamy delikatnie śmietankę, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do momentu, aż czekolada całkowicie rozpuści się i połączy ze śmietanką. Taką polewą czekoladową smarujemy z wierzchu sernik (około 2 łyżki polewy możemy zostawić do polania batoników) ***
*** Na połowie ciasta układamy kuleczki – wafelki w czekoladzie ***
*** Natomiast na drugiej połowie ciasta układamy pokrojone w plasterki snikersy. Całość możemy delikatnie polać pozostałą polewą czekoladową ***
*** Po zastygnięciu polewy ciasto kroimy na kawałki i układamy naprzemiennie (raz ze snikersem, raz z kuleczkami) na talerzu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Wygląda super upiekę na święta. Pewnie też pysznie smakuje.