Cytrynówka miodowa


Cytrynówka miodowa

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis na nieziemsko pyszną nalewkę. Do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie trzech składników. Taka cytrynówka przelana w ładne buteleczki, może posłużyć także jako upominek świąteczny!

 

 

 

Składniki:

0,5 litra spirytusu

0,5 litra płynnego miodu

0,5 litra świeżego soku z cytryny

 

 

*** Z umytych i osuszonych cytryn wyciskamy sok. Aby uzyskać pół litra soku będziemy potrzebować około 7-8 cytryn ***

*** Sok z cytryn przelewamy przez gazę lub gęste sitko do większej miski lub garnka. Do soku dodajemy płynny miód i dokładnie mieszamy. Jeśli miód nie jest płynny (skrystalizował się), możemy włożyć go rzem ze słoikiem do ciepłej wody i poczekać, aż zmięknie. Na koniec wlewamy spirytus i ponownie dokładnie mieszamy ***

*** Nalewkę przelewamy do butelek i właściwie już następnego dnia jest już gotowa do degustacji, jednak jak wiadomo miodówka jest najlepsza jak postoi kilka dni, im więcej tym lepiej ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

5 2 votes
Article Rating

Leave a Reply

3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowo
Anonimowo
2 miesięcy temu

Czekam z niecierpliwością już od lutego na ten przepis Pozdrawiam

Anonimowo
Anonimowo
2 miesięcy temu

Witam kiedy ukaże się przepis na tego torta którego zdjęcie jest w przepisie na szpinakowy biszkopt?