Skrzydełka z orzeszkami pieczone w ketchupie


Skrzydełka z orzeszkami pieczone w ketchupie

Uwierzcie mi na słowo, że te drobiowe kąski są naprawdę nieziemsko pyszne. Delikatne i aromatyczne skrzydełka z kurczaka duszone w słodko pikantnym sosie z chrupiącymi orzeszkami, to mega smaczne i proste w przygotowaniu danie, które zachwyci gości na każdym przyjęciu. Polecam wypróbować!

 

 

Składniki:

1,5 kg skrzydełek z kurczaka

2 szklanki pikantnego ketchupu

1 łyżka miodu

1 łyżeczka startego lub suszonego imbiru

1 łyżeczka ziaren gorczycy

1 płaska łyżeczka chilli

2 przeciśnięte lub starte ząbki czosnku

pół szklanki orzeszków ziemnych bez soli

listki pietruszki do przybrania dania przed podaniem

 

 

 

*** Skrzydełka myjemy, osuszamy i odkrawamy lotki – nie będą potrzebne ***

*** Przekładamy do żaroodpornego naczynia ***

*** Do miski wlewamy ketchup, dodajemy miód, imbir, gorczycę, chilli i czosnek ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Dodajemy orzeszki i ponownie mieszamy ***

*** Tak przygotowaną zalewą ketchupową polewamy skrzydełka ***

*** Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką lub zakrywamy folią aluminiową albo umieszczamy w rękawie do pieczenia ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 2 godziny. Po upieczeniu skrzydełka delikatnie mieszamy (ja przełożyłam do większego naczynia), posypujemy zieleniną i podajemy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE