Skrzydełka z orzeszkami pieczone w ketchupie
Uwierzcie mi na słowo, że te drobiowe kąski są naprawdę nieziemsko pyszne. Delikatne i aromatyczne skrzydełka z kurczaka duszone w słodko pikantnym sosie z chrupiącymi orzeszkami, to mega smaczne i proste w przygotowaniu danie, które zachwyci gości na każdym przyjęciu. Polecam wypróbować!
Składniki:
1,5 kg skrzydełek z kurczaka
2 szklanki pikantnego ketchupu
1 łyżka miodu
1 łyżeczka startego lub suszonego imbiru
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 płaska łyżeczka chilli
2 przeciśnięte lub starte ząbki czosnku
pół szklanki orzeszków ziemnych bez soli
listki pietruszki do przybrania dania przed podaniem
*** Skrzydełka myjemy, osuszamy i odkrawamy lotki – nie będą potrzebne ***
*** Przekładamy do żaroodpornego naczynia ***
*** Do miski wlewamy ketchup, dodajemy miód, imbir, gorczycę, chilli i czosnek ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Dodajemy orzeszki i ponownie mieszamy ***
*** Tak przygotowaną zalewą ketchupową polewamy skrzydełka ***
*** Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką lub zakrywamy folią aluminiową albo umieszczamy w rękawie do pieczenia ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 2 godziny. Po upieczeniu skrzydełka delikatnie mieszamy (ja przełożyłam do większego naczynia), posypujemy zieleniną i podajemy ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ