Kruche polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym


Kruche polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym

Szybki i niezwykle smaczny obiad. Soczyste, delikatne i idealnie kruche mięso wieprzowe duszone w pysznym i bardzo aromatycznym sosie. Polędwiczki możemy podać z ziemniaczkami, makaronem albo kaszą i ulubioną surówką. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 600g polędwiczek wieprzowych – 2 średnie sztuki

przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka

2 cebule

2 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki miodu

3 łyżki musztardy

250ml wody

1 łyżeczka mąki – opcjonalnie

olej do smażenia

1 łyżka posiekanej zieleniny (np. pietruszka, szczypiorek, koperek)

 

 

 

*** Polędwiczki kroimy około 1 centymetrowe plastry ***

*** Pokrojone mięso oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***

*** Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor ***

*** Podsmażone polędwiczki przekładamy na talerz, a na tym samy m tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej ocet balsamiczny i całość smażymy jeszcze przez około 1 minutę ***

*** Cebulę zalewamy wodą i zagotowujemy. dodajemy miód oraz musztardę, przyprawiamy płaską łyżeczką mielonej papryki i mieszamy. Sos doprowadzamy do wrzenia i redukujemy: gotujemy na niewielkim ogniu przez około5-8 minut, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby sos możemy dodatkowo zagęścić łyżeczką mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości wody ***

*** Gdy sos zgęstnieje dodajemy ponownie podsmażone wcześniej polędwiczki i całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 3 minuty ***

*** Podajemy na ciepło posypane świeżo posiekaną zieleniną ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE