Kruche polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym
Szybki i niezwykle smaczny obiad. Soczyste, delikatne i idealnie kruche mięso wieprzowe duszone w pysznym i bardzo aromatycznym sosie. Polędwiczki możemy podać z ziemniaczkami, makaronem albo kaszą i ulubioną surówką. Polecam!
Składniki:
ok 600g polędwiczek wieprzowych – 2 średnie sztuki
przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka
2 cebule
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki miodu
3 łyżki musztardy
250ml wody
1 łyżeczka mąki – opcjonalnie
olej do smażenia
1 łyżka posiekanej zieleniny (np. pietruszka, szczypiorek, koperek)
*** Polędwiczki kroimy około 1 centymetrowe plastry ***
*** Pokrojone mięso oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***
*** Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor ***
*** Podsmażone polędwiczki przekładamy na talerz, a na tym samy m tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej ocet balsamiczny i całość smażymy jeszcze przez około 1 minutę ***
*** Cebulę zalewamy wodą i zagotowujemy. dodajemy miód oraz musztardę, przyprawiamy płaską łyżeczką mielonej papryki i mieszamy. Sos doprowadzamy do wrzenia i redukujemy: gotujemy na niewielkim ogniu przez około5-8 minut, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby sos możemy dodatkowo zagęścić łyżeczką mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości wody ***
*** Gdy sos zgęstnieje dodajemy ponownie podsmażone wcześniej polędwiczki i całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 3 minuty ***
*** Podajemy na ciepło posypane świeżo posiekaną zieleniną ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ