Klopsiki babuni
Mięciutkie, soczyste i przepyszne klopsiki wieprzowe z dodatkiem ryżu i kapusty, duszone w delikatnym, gęstym sosie pomidorowym. Super obiad jak u babci! Świetnie smakują podane z duszonymi ziemniaczkami. Polecam!
Składniki:
0,5kg mielonego mięsa wieprzowego
100g ryżu
250g białej kapusty
1 cebula
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
mąka pszenna do obtoczenia klopsików
250ml bulionu
150ml przecieru pomidorowego
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżeczka cukru, 1 łyżka kurkumy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia
*** Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem łyżki kurkumy. Kapustę drobno szatkujemy ***
*** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju ***
*** Do miski przekładamy mięso mielone, ryż i wbijamy jajka. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona i majeranek ***
*** Dodajemy kapustę, cebulę oraz bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy ***
*** Z masy formujemy nieduże kulki i obtaczamy je w mące ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy klopsiki z każdej strony na złoty kolor ***
*** Podsmażone klopsiki zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz 2-3 kulki ziela angielskiego, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając mięso ***
*** Po tym czasie zdejmujemy mięso z patelni, a do powstałego sosu dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem ***
*** Dokładamy ponownie klopsiki, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę ***
*** Przed podaniem posypujemy posiekaną zieloną pietruszką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ