Klopsiki babuni


Klopsiki babuni

Mięciutkie, soczyste i przepyszne klopsiki wieprzowe z dodatkiem ryżu i kapusty, duszone w delikatnym, gęstym sosie pomidorowym. Super obiad jak u babci! Świetnie smakują podane z duszonymi ziemniaczkami. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5kg mielonego mięsa wieprzowego

100g ryżu

250g białej kapusty

1 cebula

2 jajka

2 łyżki bułki tartej

mąka pszenna do obtoczenia klopsików

250ml bulionu

150ml  przecieru pomidorowego

Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie

1 łyżeczka cukru, 1 łyżka kurkumy

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

olej do smażenia

 

 

 

*** Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem łyżki kurkumy.  Kapustę drobno szatkujemy ***

*** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju ***

*** Do miski przekładamy mięso mielone, ryż i wbijamy jajka. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona i majeranek ***

*** Dodajemy kapustę, cebulę oraz bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Z masy formujemy nieduże kulki i obtaczamy je w mące ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy klopsiki z każdej strony na złoty kolor ***

*** Podsmażone klopsiki zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz 2-3 kulki ziela angielskiego, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy  i dusimy na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając mięso ***

*** Po tym czasie zdejmujemy mięso z patelni, a do powstałego sosu dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem ***

*** Dokładamy ponownie klopsiki, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę ***

*** Przed podaniem posypujemy posiekaną zieloną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE