Zapiekane naleśniczki


Zapiekane naleśniczki

Nie macie pomysłu na obiad lub kolację? To łapcie ten szybki i prosty przepis na chrupiące i aromatyczne naleśniczki z pysznym farszem szpinakowo-serowym. Danie palce lizać!

 

 

Składniki:

  • CIASTO NA NALEŚNIKI:

2 jajka

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

1 łyżka oleju

szczypta soli

+ olej do smażenia

  • FARSZ:

ok 400g świeżego lub mrożonego szpinaku

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła najlepiej klarowanego

ok 200g sera feta

pół słoika suszonych pomidorów w oliwie

pół szklanki nasion słonecznika

sól i pieprz

  • Dodatkowo:

ok 10 dkg sera gouda

1 łyżka posiekanego szczypiorku

 

 

 

*** Przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***

*** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki ***

*** Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek i podsmażamy ciągle mieszając przez chwilę. Następnie dodajemy świeży lub rozmrożony szpinak, podsmażamy przez około 2 minuty mieszając. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odkładamy do wystudzenia ***

*** Na każdego naleśnika nakładamy porcję szpinaku oraz pokrojony w kosteczkę ser feta ***

*** Dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz posypujemy słonecznikiem ***

*** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w żaroodpornym naczyniu ***

*** Z wierzchu ruloniki posypujemy startym żółtym serem ***

*** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez 20 minut – bez przykrycia ***

*** Przed podaniem naleśniki posypujemy siekanym szczypiorkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE