Zapiekane naleśniczki
Nie macie pomysłu na obiad lub kolację? To łapcie ten szybki i prosty przepis na chrupiące i aromatyczne naleśniczki z pysznym farszem szpinakowo-serowym. Danie palce lizać!
Składniki:
- CIASTO NA NALEŚNIKI:
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
1 łyżka oleju
szczypta soli
+ olej do smażenia
- FARSZ:
ok 400g świeżego lub mrożonego szpinaku
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła najlepiej klarowanego
ok 200g sera feta
pół słoika suszonych pomidorów w oliwie
pół szklanki nasion słonecznika
sól i pieprz
- Dodatkowo:
ok 10 dkg sera gouda
1 łyżka posiekanego szczypiorku
*** Przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***
*** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki ***
*** Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek i podsmażamy ciągle mieszając przez chwilę. Następnie dodajemy świeży lub rozmrożony szpinak, podsmażamy przez około 2 minuty mieszając. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odkładamy do wystudzenia ***
*** Na każdego naleśnika nakładamy porcję szpinaku oraz pokrojony w kosteczkę ser feta ***
*** Dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz posypujemy słonecznikiem ***
*** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w żaroodpornym naczyniu ***
*** Z wierzchu ruloniki posypujemy startym żółtym serem ***
*** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez 20 minut – bez przykrycia ***
*** Przed podaniem naleśniki posypujemy siekanym szczypiorkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ