Zimowy gulasz z wołowiną – treściwy i rozgrzewający!


Zimowy gulasz z wołowiną

Pyszny, treściwy i rozgrzewający obiad. Idealny na chłodne dni.  Gulasz możemy podać z ziemniaczkami, kluskami lub świeżym pieczywem oraz ulubioną surówką albo w towarzystwie ogórków kiszonych 😉  Danie palce lizać!

 

 

 

Składniki:

0,5 kg wołowiny gulaszowej

1-2 cebule

2-3 ząbki czosnku

250g pieczarek

1 czerwona papryka

1 szklanka wytrawnego lub półwytrawnego czerwonego wina

1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

1-2 łyżki mąki do zaciągnięcia sosu

1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

olej do smażenia

Przyprawy: sól, pieprz – do smaku, ok 1 łyżeczka cukru, papryka w proszku – słodka i ostra, 3 kulki ziela angielskiego, 4 kulki pieprzu, 2 liście laurowe

 

 

 

*** Mięso kroimy w niewielką kostkę i oprószamy solą, pieprzem i papryką w proszku ***

*** Pieczarki kroimy w plasterki lub w ćwiartki ***

*** Cebulę i paprykę kroimy w kostkę ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso z cebulką ciągle mieszając ***

*** Gdy mięso straci surowy kolor dokładamy pieczarki oraz przeciśnięty czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez około 2-3 minuty ***

*** Całość  zalewamy winem, dodajemy ziele angielskie, oraz pieprz w kulach i liście laurowe,  zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 45 minut ***

*** Po tym czasie dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę, mieszamy i jeśli płyn mocno wyparował dolewamy około pół szklanki wody. Zagotowujemy i dusimy dalej pod przykryciem przez około 20 minut ***

*** Gdy mięso całkowicie zmięknie, dodajemy do potrawy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut. Na koniec sos zaciągamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody i przyprawiamy do smaku. Przed podaniem danie posypujemy siekaną pietruszką ***

*** Gulasz podajemy z ziemniaczkami, kluskami lub świeżym pieczywem oraz ulubioną surówką albo z ogórkami kiszonymi ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE