Śmietankowe faworki
Tradycyjnie w karnawale często pieczemy faworki, pączki i oponki. Dziś polecam Wam super przepis na ekstra kruche, a zarazem delikatne i bardzo smaczne chruściki na śmietanie. Wykonanie jest dość proste, więc każdy powinien sobie z nimi bez problemu poradzić. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
ok 200 g mąki + mąka do podsypania
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka spirytusu
- Dodatkowo:
1 litr oleju do smażenia
cukier puder do posypania
*** Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Robimy wgłębienie i wbijamy żółtka ***
*** Dodajemy cukier, śmietanę oraz spirytus. Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę, w razie potrzeby dodatkowo delikatnie podsypujemy mąką – nie za dużo, tylko tyle aby ciasto przestało kleić się do rąk ***
*** Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie odcinamy kawałek ciasta i bardzo cieniutko wałkujemy. Rozwałkowane ciasto kroimy w pasy o szerokości ok 2-3 cm. Paski kroimy w poprzek w romby i na środku każdego z nich robimy małe nacięcie ***
*** Jeden koniec każdego rombu przekładamy przez środek i rozciągamy. Układamy na delikatnie podsypanej mąką deseczce ***
*** Tak przygotowane faworki rzucamy partiami na rozgrzany olej ***
*** Smażymy z dwóch stron, aż nabiorą pięknego złotego koloru ***
*** Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu i od razu posypujemy cukrem pudrem ***
*** Następnie faworki przekładamy na talerz ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE BIAŁEK KLIKNIJ TUTAJ
- PĄCZKI ZIEMNIACZANE PRZEPIS TUTAJ
- MINI PĄCZKI SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ